torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Därför skriver läkarföreningen en förklaring om misstroende

Publicerad: 8 december 2016, 11:09

Yvonne Dellmark, ordförande på Karolinska universitetssjukhusets läkarförening (arkivbild). Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Måttet är rågat för läkarföreningen på KS. Ordföranden Yvonne Dellmark berättar om det högst ovanliga beslutet att skriva en misstroendeförklaring mot sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetLäkarförbundetMelvin Samsom

– Nu har vi kommit till en punkt där vi ser så stora konsekvenser för verksamheterna att de inte kommer att kunna fungera och att det är helt omöjligt att få något gehör för de saker vi för fram. Nu har vi inget förtroende kvar, säger Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till Dagens Medicin.

Beslutet om en misstroendeförklaring togs enhälligt på föreningens årsmöte på tisdagen. Men det fanns inte på mötets agenda utan frågan uppstod spontant.

Det var uppgifter i medier om vad konsulterna kostat vid införandet av NKS nya verksamhetsmodell som fick läkarföreningens bägare att rinna över. För NKS räkning ska 247 miljoner ha spenderats, uppger Dagens Nyheter.

– Gnistan var uppgiften om konsultkostnaderna. Det är en angelägen fråga att se dels vilken påverkan konsultbolagen har på styrningen av sjukvården och dels vad det har kostat.

I grunden handlar det om den kritik som läkarföreningen framfört under en längre tid men som de menar att de inte har fått svar på: vilken makt konsultbolagen har, och vilka bevis som finns för att den nya verksamhetsmodellen fungerar bättre än den gamla.

– Man har en managementteori med en färdig modell som man försöker anpassa verkligheten till i stället för tvärtom. Idén bygger på att man ska ha flöden uppdelade efter en diagnos där man samlar de personer flödet behöver, utan att ta hänsyn till deras specialiteteter, säger Yvonne Dellmark.

Det menar hon kan få långsiktigt negativa konsekvenser för den samlade kunskapen på sjukhuset.

– Om man organiserar ett helt sjukhus på det sättet så tappar specialiteterna sin samhörighet och möjlighet att utveckla den medicinska kompetensen. Det är inte bra. Det är kärnan i de problem vi ser.

Vad vill ni med misstroendeförklaringen?

– Vi vill ha svar på våra frågor. Vi vill ha en förbättrad förändringsprocess som styrs efter hur verksamheterna behöver arbeta för att med patienten i centrum utveckla den medicinska kompetensen.

Tror ni att ni får det?

– Det vet vi inte. Vi har redan ställt dem i ett öppet brev för två veckor sedan och ännu har vi inte fått svar på frågorna.

Vill ni att Melvin Samsom ska avgå?

– Vi tar inte ställning till det. Vi tycker att sjukvårdens ledning, de styrande politikerna, tar sitt ansvar och tittar på vem som faktiskt styr och hur de vill att det ska styras.

Har läkarföreningen på KS någonsin tidigare avgett en misstroendeförklaring?

– Inte vad jag vet i alla fall.

Läkarföreningen har ännu inte formellt lämnat in sin skrivelse till sjukhusdirektören.

Dagens Medicin har sökt Melvin Samsom för en kommentar. Karolinska universitetssjukhuset skriver i ett mejl till Dagens Medicin att ”en dialog förs direkt mellan Läkarföreningen och sjukhusets ledning, den dialogen fortskrider”.

Relaterat material

Konsultnotan för NKS flyttkalas oklar för Karolinska

Samsom svarar på läkarföreningens kritik

Kritiserad NKS-flytt gick enligt planerna

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev