torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Databas lyfter könsskillnader med läkemedel

Publicerad: 6 april 2016, 06:54

Mia von Euler, överläkare och docent vid Karolinska institutet.

Hur ser skillnaden i läkemedelsbehandling ut mellan kvinnor och män? Nu är forskarna en databas närmare svaret.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetLäkemedel

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Kön, genus och läkemedel är en ganska klumpig titel på en kunskapsdatabas, konstaterade Mia von Euler, överläkare och docent vid Karolinska institutet, vid en föreläsning på Vitalis.

Tillsammans med Linnea Karlsson, apotekare vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting, har hon gått igenom litteratur för omkring 200 olika substanser och sammanfattat resultatet i en publik databas.

Mia von Euler, som är specialist i klinisk farmakologi, förklarar att det utifrån det biologiska könet finns skillnader mellan könen. Kvinnor har generellt sett en lägre njurfunktion, som inte bara är storleksberoende. Till det kommer skillnader vad det gäller enzymer, hormoner och fortplantning och graviditet.

– En kvinna är inte alltid en individ, utan ibland även en annan individ, sade Mia von Euler.

Data från Socialstyrelsen visar också att kvinnor har en högre läkemedelsförbrukning än män från skolåldern till ungefär 80-årsåldern, även om preventivmedel räknas bort. Detta trots att män generellt sett både har högre sjuklighet och dör tidigare.

– Medan kvinnor använder mer läkemedel. Vi får inte riktigt ihop det där och därför måste vi titta vad det beror på, sade Mia von Euler.

Hon radade upp ett antal punkter där forskningen visat att det förekommer både över- och underanvändning i båda grupperna och att vissa diagnoser är vanligare hos ett visst kön, vilket ger en högre läkemedelsanvändning. Men även att viss förskrivning, exempelvis av obesitasläkemedel, är vanligare hos kvinnor trots att diagnosen är vanligare hos män.

– Där har vi nog en ren genusskillnad. Det är nog socialt mer besvärligt för en kvinna att vara överviktig än vad det är för en man, sade Mia von Euler.

Allt ovanstående plus information om biverkningar finns nu samlat i databasen Kön, genus och läkemedel. Enligt en fokusgruppsintervju som forskarna genomfört bland allmänläkare är kunskapen om könsskillnader och läkemedel låg till obefintlig. På frågan om det då fanns behov av information om könsperspektiv och läkemedel svarade en tredjedel av de manliga läkarna ja, att jämföra med två tredjedelar av de kvinnliga.

– Så kvinnliga läkare behöver uppenbarligen mer information, sade Mia von Euler syrligt.

Databasen Kön, genus och läkemedel hittar du här.

Exempel

Dabigatran Det kan vara lämpligt med extra uppmärksamhet på blödning hos kvinnor när dosanpassning övervägs på grund av hög ålder och/eller låg kroppsvikt.

Simvastin En stor studie visar att män har större risk att drabbas av måttliga till svåra muskelbiverkningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev