Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Datainspektionen begränsar Mina vårdkontakter på nätet

Publicerad: 31 maj 2010, 07:05

Datainspektionen begränsar Mina vårdkontakter på nätet

Foto: Foto: Photos.com

Det ska bli svårare att använda e-tjänsten Mina vårdkontakter. Datainspektionen anser inte att inloggningen är tillräckligt säker. (Ny version 11.29)


Mina vårdkontakter ska, via internet, vara ett enkelt sätt för patienter att nå sjukvården. Men Datainspektionen sätter nu stopp för detta.

Efter en inspektion där tjänsten i Stockholms läns landsting har prövats finner Datainspektionen, DI, att inloggningen inte uppfyller kraven på en säker identifiering för en stor del av dem som loggar in.

Bara i Stockholm har Mina vårdkontakter 200 000 användare. Av dessa gör två tredjedelar sin inloggning med personnummer och lösenord. De övriga har den säkrare e-legitimationen.

– Vi kommer att fortsätta diskutera med Datainspektionen om hur vi successivt ska få användarna att gå över till e-legitimation. Vi inser att detta är något som vi måste jobba med men vi kommer inte att stänga av möjligheten att logga in med personnummer och lösenord, säger Kim Nordlander, enhetschef för Vårdguiden på Stockholms läns landsting.

Men Datainspektionen ger ingen respit.

– Detta är ett föreläggande som gäller omedelbart och träder i kraft om tre veckor om beslutet inte överklagas. Det här är en tydlig signal till alla de landsting som har tjänsten. Vi förutsätter att de vidtar åtgärder. Att agera på något annat sätt vore märkligt, säger Magnus Bergström, IT-säkerhetsspecialist på DI.

Om landstingen inte följer beslutet kan Datainspektionen förelägga om vite.

Enlig Mina vårdkontakters hemsida är 15 landsting i landet anslutna till tjänsten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev