fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen granskar åtta vårdgivare

Publicerad: 25 mars 2019, 10:35

Foto: Thinkstock

Kry, Karolinska och Capio S:t Görans sjukhus, är några av de vårdgivare som nu blir föremål för Datainspektionens tillsyn med fokus på journalsystem och otillåten åtkomst till patientuppgifter.

Ämnen i artikeln:

DatainspektionenKarolinska universitetssjukhusetCapio S:t Görans sjukhusUniversitetssjukhuset i LinköpingAlerisSahlgrenska universitetssjukhusetKryPraktikertjänst

JK


– Under de senaste åren har vi granskat flera vårdgivare där personalen har haft åtkomst till en majoritet av patienternas uppgifter, utan att ha behov av detta. Det innebär att verksamheterna inte garanterar patienterna det integritetsskydd de har rätt till, säger Maria Bergdahl, jurist vid Datainspektionen och den som leder granskningen, i ett pressmeddelande.

Datainspektionen ska nu granska Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping, Aleris Sjukvård AB, Capio S:t Görans sjukhus, Praktikertjänst AB och nätläkaren Kry.

Granskningen är planerad och är tänkt att fokusera på hur de åtta vårdgivarna reglerar användarnas åtkomst till uppgifter i huvudjournalsystemen. Enligt patientdatalagen ska personal endast kunna komma åt de patientuppgifter som de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

– Det måste också vara möjligt att utreda otillåten åtkomst, vilket innebär att loggarna måste innehålla den information som krävs, säger Maria Bergdahl.

Relaterat material

Skarp kritik mot Skånes journalhantering

Datainspektionen granskar skånska journalspärrar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev