Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen granskar skånska journalspärrar

Publicerad: 8 november 2017, 12:13

Foto: Thinkstock

Efter klagomål om bristande hantering av behörighet och spärrar i journalen har nu Datainspektionen satt Skåne under lupp.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneDatainspektionen

I slutet av oktober i år genomförde Datainspektionen en inspektion av Region Skåne och journalsystemet Melior. Bakgrunden är att en sjuksköterska som varit anställd i regionen i 17 år hört av sig till Datainspektionen och starkt ifrågasatt Skånes seriositet när det kom till behörigheter och spärrad journalinformation.

Enligt sjuksköterskan ska företrädare för regionen vid ett informationsmöte bland annat ha sagt att journalspärrarna endast fanns ”för syns skull”.

”Jag blev mörkrädd av den informationen som gavs mig. Än mer mörkrädd över den inställning de hade som höll i mötet. De tyckte inte att patienten själv skulle avgöra vad den ville dela med sig av eller inte”, skriver sjuksköterskan i anmälan.

Maria Bergdahl, jurist vid Datainspektionen, var den person som höll i inspektionen. Hon vill inte föregå myndighetens beslut och kommenterar därför inte ärendet. Dagens Medicin har dock tagit del av det protokoll som upprättades vid inspektionen.

Av protokollet framgår att det i Skåne finns omkring 30 000 unika behörighetskonton och att merparten av användarna har en så kallad vårdgivarroll. Det innebär att de kan läsa samtliga personuppgifter hos vårdgivaren som inte omfattas av sekretess. Det innebär också att de kan läsa samtliga ospärrade personuppgifter i Melior hos andra vårdgivare.

En patient kan få sin journalinformation spärrad och för att en användare då ska kunna ta del av den spärrade informationen krävs samtycke. I exempelvis akuta situationer kan en sådan journalspärr forceras, men då ska anledningen också dokumenteras i journalen.

Enligt Region Skåne finns det en rutin för att följa upp vilka som tagit del av spärrad journalinformation. Enligt protokollet kan regionen dock inte svara på om man särskilt följer upp motiveringen till varför någon tagit del av den spärrade informationen.

Enligt protokollet är de spärrar som satts i Melior endast giltiga i Melior. Vilket gör det möjligt att kringgå spärrarna, utan att det syns att de forcerats, genom att använda andra system. Det röntgensystem som Region Skåne använder saknar exempelvis tekniska spärrar. Enligt regionen är det oklart om patienterna i dag får information om att vissa system saknar spärrfunktioner.

Datainspektionen har i tidigare beslut riktat kritik mot Region Skåne vad det gäller spärrar och sammanhållen journalföring. De bristerna ska, enligt Region Skåne, vara åtgärdade. Regionen tillstår dock att bristerna lämnades utan åtgärd i över två år efter det att Datainspektionen noterat dem. Anledningen ska vara att införandet av den nya versionen av Melior fördröjdes.

Region Skåne har till den 21 november på sig att komma med synpunkter på Datainspektionens protokoll.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev