Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen kritiserar forskningsstudier

Publicerad: 9 juli 2015, 11:12

Datainspektionen kritiserar hur flera stora läkemedelsbolag bedriver forskningsverksamhet tillsammans med vårdgivare. De har ett större informationsansvar till patienterna, enligt myndigheten.


Myndighetens tillsynsbeslut gäller Bristol-Meyers Squibb, Roche, Pfizer och Novartis, där Datainspektionen konstaterar brister hos samtliga fyra bolag i den information patienter får i samband med att de kan anmäla intresse att delta i en studie. Det skriver Läkemedelsmarknaden.

– Det är viktigt att patienterna får tydlig och relevant information, annars vet de inte vad de samtycker till när det gäller hur deras uppgifter får användas, säger juristen Salomeh Fanaei i en kommentar på Datainspektionens hemsida.

Kritiken handlar också om att det råder oklarheter om gränsdragning för personuppgiftsansvar mellan läkemedelsbolag och vårdgivare. Myndigheten anser att patienterna inte tillräckligt tydligt får veta var gränsen går för ansvaret för personuppgifter hos läkemedelsbolag respektive vårdgivare.

Datainspektionens granskning av de fyra läkemedelsbolagen kom efter en regeländring i mars 2013. Då togs skyldigheten att anmäla vissa forskningsprojekt för förhandskontroll bort. Nu har myndigheten i sin uppföljning granskat hur bolagen hanterar frågor som rör information, samtycke och IT-säkerhet i samband med forskningsprojekt.

Datainspektionens granskning kan påverka den framtida kliniska forskningen i landet, säger flera advokater till Läkemedelsmarknaden. Bland annat eftersom PUL också ställer krav på att den personuppgiftsansvarige vidtar de tekniska och organisatoriska åtgärder som behövs för att skydda personuppgifterna.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev