Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen kritiserar landsting för sekretessbrott

Publicerad: 28 januari 2008, 12:27

Det var fel av landstingen i Norrbotten och Västerbotten att publicera en arbetsmiljöutredning där en läkare pekades ut som orsak till arbetsmiljöproblem. Det menar Datainspektionen.


Bråket mellan läkaren och landstingspolitikern Anders Mansten och hans forna arbetsgivare Norrbottens läns landsting har nu tagit en ny vändning.

Mansten avskedades från sin tjänst som överläkare på Piteå Älvdals sjukhus för knappt två år sedan, då arbetsgivaren ansåg att han utgjorde ett arbetsmiljöproblem. Landstinget hänvisade till en utredning som gav stöd för tesen att Mansten utgjorde ett problem på arbetsplatsen.

Avskedandet ledde till en rättstvist mellan landstinget och Anders Mansten. Tvisten slutade i en förlikning där Mansten fick dryga två miljoner kronor mot att han drog tillbaka sin stämning.

Men en privatperson anmälde även landstingen i både Norrbotten och Västerbotten för att ha publicerat den arbetsmiljöutredning som gjordes om Mansten på sina hemsidor.

Datainspektionen har nu konstaterat att publiceringen av rapporten på hemsidorna var ett brott mot personuppgiftslagen, Pul, skriver Norrbottens-Kuriren.

Datainspektionen skriver i sitt utlåtande att  informationen får anses som integritetskänslig .

Även justitiekanslern, JK, har tidigare kritiserat landstingen för att ha publicerat rapporten.

Anders Mansten avser att åter stämma landstingen då han anser att han lidit ekonomisk skada av det han betraktar som förtal från landstingens sida, skriver Norrbottens-Kuriren.

Relaterat material

Läkare stämmer landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev