Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen kritiserar öppna journaler i Västerbotten

Publicerad: 23 februari 2005, 13:14

Datainspektionen kritiserar planerna på att ge läkare och sjuksköterskor inom Västerbottens läns landsting behörighet att läsa all journalinformation om patienterna i landstinget.


Chefläkargruppen och landstingets ledningsgrupp i Västerbotten har fattat principbeslut om att landstinget ska skapa en landstingsgemensam journal med hela landstinget som myndighetsgräns.

Datainspektionen hävdar i ett pressmeddelande att dessa principbeslut inte har stöd i vårdregisterlagen. Enligt den ska bara de personer som behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete ha direktåtkomst till dem. Lagen syftar till att begränsa tillgången till känslig information, för att värna patienternas personliga integritet.

"Om samtliga läkare och sjuksköterskor i ett landsting får läsbehörighet till all sjukvårdsinformation från i stort sett samtliga enheter i landstinget borde det innebära att många anställda får tillgång till betydligt större mängder känslig patientinformation än det finns behov av", skriver Datainspektionen i sitt beslutsunderlag.

Datainspektionen förutsätter nu att landstingsledningen tar hänsyn till gällande regler och fastställer normer för vilka personer som ska få tillgång till journalerna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev