Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datainspektionen stoppar utbyte av patientuppgifter

Publicerad: 1 juli 2010, 12:45

Datainspektionen stoppar utbyte av patientuppgifter

Foto: Foto: Photos.com

Örebro läns landsting måste sluta lämna ut patientinformation via den nationella patientöversikten, NPÖ. Nu försämras patientsäkerheten, enligt landstinget.


Örebro läns landsting har gjort uppgifter om 270 000 personer tillgängliga för 400 sjuksköterskor och arbetsterapeuter i Örebro kommuns äldreomsorg och hos vårdföretaget Attendo Care. Syftet har varit att patienter som rör sig mellan olika typer av vårdgivare ska få bättre och snabbare vård.

Landstinget har berättat om informationsutbytet i sin tidning Tebladet och på sin sajt. Dessutom har kallelser som skickats ut till patienterna innehållit information om att utbytet kan spärras.

Det är inte tillräckligt för att leva upp till kraven i patientdatalagen, enligt Datainspektionen.

– Det är patienten själv som avgör om uppgifter över huvud taget får lämnas ut genom NPÖ. Det förutsätter att vårdgivaren har fullgjort sin informationsplikt. För landstingsstyrelsen gäller det nu att göra om och göra rätt, säger Patrik Sundström på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Datainspektionen uppmanar även andra landsting som ska ansluta sig till NPÖ att vidta åtgärder så att patienterna får lättbegriplig information om vad projektet innebär.

För Örebro läns landsting innebär Datainspektionens beslut att informationsutbytet med Örebro kommun och Attendo Care tillfälligt upphör.

– Vi har, tillsammans med det nationella NPÖ-projektet, ett flertal gånger efterlyst klargöranden från Datainspektionen, Socialstyrelsen och andra aktörer inför starten av NPÖ. Det känns naturligtvis otillfredsställande att vi nu en kortare period tvingas sluta använda NPÖ. Samtidigt är det bra om det leder till att man nationellt tar fram tydligare riktlinjer för hur lagen ska tolkas, säger landstingets förvaltningsdirektör Catharina Schlyter i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Datainspektionen begränsar Mina vårdkontakter på nätet

Nationell patientöversikt ger problem för storlandsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev