Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Datainspektionen vill skrota Lifegene-lag

Publicerad: 27 April 2015, 09:59

Foto: Thinkstock

Den tillfälliga forskningslag som möjliggör forskningsprojektet bör inte förlängas, anser myndigheten.


– De anmärkningar som vi förde fram redan 2013 kvarstår. Vi anser att de frågor som lagen ska reglera är förtjänta av en grundligare utredning än vad som presenterats och det saknas en ordentlig analys av om den föreslagna lagen är förenlig med EU:s dataskyddsdirektiv. Därför anser vi att den tillfälliga lagen inte bör förlängas, säger Datainspektionens jurist Eva Maria Broberg i ett pressmeddelande.

Redan 2011 kom myndigheten fram till att det stora befolkningsbaserade projektet Lifegene var olagligt. Riksdagen stiftade då en ny lag, enkom för projekt, som trots Datainspektionens invändningar började gälla den 1 december 2013.

Enligt pressmeddelandet gäller den tillfälliga lagen fram till 31 december i år, men en utredning har föreslagit en förlängning fram till den 31 december 2017.

Lifegene

Lifegene är ett projekt för bättre kunskap om hur gener, omgivning och levnadssätt påverkar hälsan. Tanken är att hundratusentals svenskar återkommande ska undersökas för att på så sätt ge kunskap om exempelvis astma, allergier, infektioner, fetma, förslitningsskador, kronisk trötthet, smärta, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Projektet är tänkt att pågå under flera år och drivs av Karolinska institutet, som är värd och har en ledande och koordinerande funktion. De övriga medverkande universiteten är: Lunds universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet och Umeå universitet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev