Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datakonsult tog över patientjournaler

Publicerad: 20 juli 2012, 05:00

När läkarmottagningen lades ner fick en datakonsult ta över ansvaret för patienternas journaler och ett utdrag skulle kosta 150 kronor. Det duger inte, anser Socialstyrelsen.


Socialstyrelsen är inte nöjd med hur läkaren löste hanteringen av journaler när privatläkarmottagningen i Helsingborg slogs igen. Läkaren slöt ett avtal med en datakonsult som fick till uppgift att spara och förvara materialet. Patienter kunde få ut sin journal mot en avgift på 150 kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.

Patienter, som har försökt få ut sina journaler och inte kunnat komma i kontakt med läkaren, har vänt sig till Socialstyrelsen. Myndigheten anser att läkaren inte har levt upp till lagen. Enligt Socialstyrelsen får ingen avgift tas ut för utlämning av journaler, en patient har rätt att få en kopia eller att läsa den på plats. Vårdgivaren måste göra en prövning på vilket sätt journalen ska lämnas ut, och dessutom ska vårdgivaren dokumentera när och till vem en journalhandling lämnas. De här kriterierna anser Socialstyrelsen inte att läkaren har levt upp till.

Dessutom ifrågasätter myndigheten om det är tillräckligt säker förvaring att en datakonsult som inte är ansluten till eller anställd av Region Skåne tar hand om journalerna.

Läkaren hotas av vite om inte förvaringen och utlämningen sker enligt lag efter den 8 augusti.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev