Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dataspelsfigurer kan påverka beteende

Publicerad: 12 februari 2014, 08:15

Din avatar i ett dataspel kan påverka ditt beteende i verkliga världen efter bara fem minuter, enligt en ny studie.


Brukar du spela skurkroll eller hjälteroll i dataspel? Det kan vara av vikt för omgivningen. I en studie i Psychological Science fick 194 unga studenter delta i vad de trodde var två oberoende studier. I ett första test fick de med slumpens hjälp olika digitala avatarer, det vill säga rollfigurer, för att spela dataspel i fem minuter. En tredjedel fick en skurkavatar, Voldemort, en tredjedel fick hjälteavatarer i form av Stålmannen och en tredjedel blev neutrala cirklar.

De tillfrågades också i hur stor uträckning som de identifierade sig med sin avatar.

Därefter deltog de i studie nummer två, som var ett blindtest. Studenterna blev ombedda att smaka och sedan ge antingen chokladsås eller chilisås till en framtida smaktest-deltagare. De skulle också hälla den sås de valde i en plasttallrik och fick veta att nästa testsmakare skulle äta upp allt den bjöds på.

Stålmannen-spelarna valde att hälla, i snitt, nästan dubbelt så mycket chokladsås som chilisås till den framtida testsmakaren. Och de hällde betydligt mer chokladsås i tallriken än de som hade fått någon av de andra avatarerna.

De som hade spelat som Voldemort valde däremot en annan väg. De hällde nästan dubbelt så mycket chilisås som de valde att hälla chokladsås. Dessutom öste de på med betydligt mycket mer chilisås än de andra deltagarna.

En andra studie med 125 deltagare bekräftade resultaten.

Huruvida deltagarna upplevde att de identifierade sig med sina avatarer eller inte spelade ingen särskild roll.

Läs abstract: Gunwoo Yoon med flera. Know Thy Avatar: The Unintended Effect of Virtual-Self Representation on Behavior, Psychological Science, den 5 februari 2014.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev