måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dataträning med prickar och ljud förbättrade arbetsminnet

Publicerad: 19 december 2003, 11:44

Har du dåligt minne? En dryg halvtimmes dataspelande om dagen kan vara lösningen. En forskargrupp vid Karolinska institutet i Solna har med hjälp av magnetkamera visat att träningen ökar aktiviteten i de hjärnområden som har mer arbetsminnet att göra.


- Det började med att vi såg att träningsspelen hade god effekt på beteendet hos barn med koncentrationssvårigheter, ADHD. Därför ville vi ta reda på den neurobiologiska förklaringen, berättar Pernille Olesen, doktorand i neuropediatrik.  Hon ingår i den forskargrupp som utformat träningsprogrammen, under ledning av Torkel Klingberg.  Fem dagar i veckan under fem veckor fick friska försökspersoner träna minnet med hjälp av dataspelen, 30 till 45 minuter om dagen. Träningen går ut på att komma ihåg ljudsekvenser eller ljuspunkter som dyker upp i olika mönster. Svårighetsgraden anpassas hela tiden efter hur duktig spelaren är.  Försökspersonerna undersöktes med magnetkamera medan de arbetade med spelen, dels före och efter de fem veckornas träning, dels under träningsperioden.  Resultaten, som publiceras i tidskriften Nature Neuroscience, visar att aktiviteten i hjärnan verkligen förändras av träningen. Förändringen syntes i de områden som man sedan tidigare vet är viktiga för arbetsminnet, i hjärnans främre delar och på sidorna.  - Det andra viktiga resultatet är att det faktiskt är en ökning av aktiviteten vi ser. I tidigare försök med inlärning har man tvärtom sett en minskning, eftersom man löser uppgifterna per automatik när man lär sig hur man ska göra, säger Pernille Olesen.  Att hjärnaktiviteten ökade, sakta men säkert, i de aktuella försöken beror troligen på att uppgifternas svårighetsgrad hela tiden ökade.  - Träningen kräver en del tålamod, speciellt mot slutet tyckte många att det var lite jobbigt. Det verkar också som om det finns en "peak", förbättringen mattas av mot slutet, säger Pernille Olesen.  Forskargruppen har även testat träningsprogrammet på strokepatienter och sett positiva reultat.  - Men man kan tänka sig många fler grupper som skulle kunna ha nytta av den här typen av träning, säger Pernille Olesen.

 Den röda färgen markerar områden där ökad hjärnaktivitet visar att arbetsminnets kapacitet ökade efter att testpersonerna genomgått ett minnesträningsprogram. Foto: Pernille Olesen et al, Nature Neuroscience.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev