Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Dator bra för minnet efter stroke

Publicerad: 9 Februari 2007, 09:53

Minnesträning med hjälp av ett datorprogram kan signifikant förbättra både minne och koncentrationsförmåga mer än ett år efter en stroke. Det visar en studie som forskare från Karolinska institutet publicerar i tidskriften Brain Injury.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Arbetsminnet är en grundläggande kognitiv funktion som ofta skadas allvarligt vid en stroke. Skadorna gör att patienterna ofta får koncentrationsstörningar och svårigheter att hålla kvar tråden i samtal och vid läsning, vilket blir ett stort hinder i sociala sammanhang och i arbetslivet.

I en pilotstudie som genomfördes av forskare vid Karolinska institutet i Solna/Huddinge slumpades 18 patienter med stroke till att antingen träna med hjälp av ett datorprogram under fem veckor eller att inte göra det. Deltagarnas genomsnittsålder var 54 år.

De fick genomgå neuropsykologiska tester och svara på enkätfrågor där de skattade sina kognitiva funktioner och svarade på hur de fungerade i sitt dagliga liv före och efter behandlingsperioden.

Studien visar att arbetsminne och koncentrationsförmåga förbättrades mer hos dem som utförde övningarna än hos kontrollgruppen som inte utförde några övningar. När deltagarna fick svara på frågor om sina egna kognitiva förmågor framgick dessutom att de själva upplevde en subjektiv förbättring.

– Det är mycket glädjande. Att vi uppmäter skillnader på kognitiva tester är intressant ur forskningssynpunkt, men det viktigaste är ju att människor blir hjälpta i vardagen, säger Helena Westerberg, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Det datorprogram som användes i studien, RoboMemo, är utvecklat i samarbete mellan forskare från Karolinska institutet och dataspelsutvecklare. Programmet är utformat som ett spel med stigande svårighetsgrad och har tidigare visat sig kunna hjälpa barn med ADHD till bättre arbetsminne och koncentrationsförmåga. Enligt pressmeddelandet är detta första gången ett datorprogram används som hjälpmedel för att rehabilitera arbetsminnesskador orsakade av stroke.

En större studie som nu pågår inkluderar 100 deltagare och ska visa om metoden kan förbättra arbetsminnet även hos friska äldre människor.            Brain Injury 2007; 21: 21-29

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev