tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dator med neuronala nätverk utklassar människan

Publicerad: 27 januari 2016, 18:00

Nu har ett datorprogram slagit människan i ett av världens svåraste strategispel.

Foto: Thinkstock

För första gången har ett datorprogram besegrat en proffsspelare i strategispelet go under en turnering. Att datorer presterar på sådan avancerad nivå kan även bli användbart inom medicinen.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det är en studie i Nature som rapporterar att ett särskilt datorprogram lyckats besegra en professionell spelare i strategispelet go. Och spelaren är inte vem som helst utan trefaldiga europamästare Fan Hui från Kina som utklassades med fem raka förluster.

Brädspelet har kallats den ultimata utmaningen för artificiell intelligens eftersom det är ett av världens svåraste strategispel. Att datorer presterar på sådan avancerad nivå kan bli användbart inom fler områden som använder artificiell intelligens, exempelvis medicinen.

Det aktuella datorprogrammet heter AlphaGo och har särskilda nätverk för att analysera spelpjäsernas positioner och utvärdera nästa drag, enligt skaparna. Dessa så kallade neuronala nätverk har anammat speldrag från mänskliga spelexperter och datorprogrammet har även lärt sig av egna misstag från tidigare spelomgångar.

Nästa utmaning för AlphaGo blir en match mot Lee Sedol från Sydkorea som är världens främsta spelare inom go.

Läs mer i abstract:

David Silver med flera. Mastering the game of Go with deep neural networks and tree search. Nature, publicerad i tidskrift 28 januari 2016. Doi:10.1038/nature16961

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev