Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datorerna på Karolinska sjukhuset fungerar igen

Publicerad: 19 december 2008, 09:35

Datorerna på Karolinska sjukhuset fungerar igen

Klockan 09.45 i dag, fredag, gick patientjournalsystemet Take Care i Stockholm igång igen efter ett avbrott på ett dygn och fem minuter. Ny version 11:24


Chefläkaren vid Karolinska universitetssjukhuset, Svante Baehrendtz, är lättad över att systemet är igång igen, men han är också mycket kritisk till att driftstoppet inträffade.

– Det är klart att det här inte är acceptabelt att få ett så här långt driftstopp i ett så viktigt system där det finns 1,5 miljoner journaler. Vad som gick fel och orsaken till detta vet vi fortfarande inte, men det är under utredning, säger Svante Baehrendtz.

Hans förhoppning var att journalsystemet skulle gå att starta om redan tidigt i morse, men eftersom det var nödvändigt att ta ytterligare en back up före systemet startades om fördröjdes det hela ytterligare något.

Inga data i systemet ska ha förstörts och Svante Baehrendtz har inte heller fått in några rapporter om allvarligare störningar i verksamheterna på grund av det inträffade.

– Driftstoppet har medfört en hel del strul och även en del risker. Under dagen kommer jag att skicka ut en förfrågan till samtliga verksamhetschefer för att höra om något allvarligt har inträffat. Driftstoppet kommer även att anmälas till Socialstyrelsen enligt lex Maria, säger Svante Baehrendtz.

Operationsprogrammet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är i dag, fredag, försenat med tre timmar. I Huddinge har man på grund av en studiedag inga planerade operationer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev