Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datortomografi fann oupptäckta proppar vid cancer

Publicerad: 15 augusti 2007, 13:43

Tecken på ventromboser hos cancerpatienter kan upptäckas tidigare än i dag genom noggrannare granskning av befintliga datortomografibilder. Det visar en irländsk studie i tidskriften American Journal of Roentgenology.


Trots att det är känt att cancerpatienter har en ökad risk att drabbas av blodproppar, ventromboser, är det många som inte genomgår undersökningar för att klarlägga förekomsten av dem.

Patienterna genomgår dock ofta datortomografiundersökningar för att bedöma utbredningen av sin tumörsjukdom och enligt forskare vid University College Hospital i Galway, Irland, finns det goda möjligheter att även hitta blodproppar hos dessa patienter om bilderna undersökts mer noggrant.

I studien sökte forskarna efter tecken på blodproppar i bland annat lungor, halskärl och kärl i bäcken och lårben hos 435 cancerpatienter i åldrarna 20-79 år.

Resultatet visar bland annat att 6,8 procent hade oupptäckta tromboser i vener i ljumskar och lårben, 0,3 procent hade en trombos i en halsven, och 3,3 procent hade en lungemboli som inte hade upptäckts tidigare.

– Vi blev förvånade över resultatet, även om det är känt sedan tidigare att förekomsten av ventromboser är underskattad på grund av att många av tromboserna inte ger symtom, säger Carmel Cronin, läkare och studiens huvudförfattare i en kommentar.

Forskarna anser därför att de röntgenundersökningar som utförs för att följa cancerutvecklingen även utgör en viktig diagnostisk möjlighet när det gäller att hitta blodproppar.

American Journal of Roentgenology 2007; 189: 162-170

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev