Nyheter
Datorvirus stoppade röntgen på Karolinska
Publicerad: 5 september 2006, 12:07
Flera röntgenlaboratorium på Karolinska universitetssjukhuset i Solna fick hastigt tas ur bruk när datorvirus i operativsystemen gjorde apparaterna helt obrukbara.
Sju av Karolinska universitetssjukhusets röntgenlaboratorium för skelett- respektive lungröntgen stängdes ett par dagar i mitten av förra veckan. Successivt hade de äldre operativsystemen av typen NT4 drabbats av accelererande virusangrepp. Till sist fungerade apparaterna inte längre.
- Situationen blev alldeles hopplös så vi beslutade att stänga ner alla NT 4-burkar, som innehåller ett operativsystem från Windows som är lite gammalt. De här operativsystemen kan man inte lägga några virusskydd på för de är för gamla. När de nu angreps av virus gick detta inte att stoppa, berättar Per Gillström, biträdande sjukhusdirektör och IT-ansvarig vid Karolinska.
Att maskinerna var gamla och behövde bytas ut var redan känt. - Röntgeninvesteringar är dyrbara så det gäller att hålla igång dem så länge det går innan man köper nytt. Nu har vi fått hosta upp pengar snabbare än vad vi räknat med för att klara detta. Hur mycket det handlar om vet vi inte ännu. Det är bra att nyinvestera och de här kostnaderna skrivs över på flera år så det här är ingenting som drabbar just årets resultat, säger Per Gillström.
Patienter har röntgats privat Tidigare var röntgensystemen slutna enheter som inte hade kommunikation med de övriga näten på sjukhuset. Men i takt med digitaliseringen och att antalet röntgenbilder som framställs blir fler ökar också datatrafiken på nätet då bilderna ska lagras på hårddiskar. Detta för också med sig ökade risker för virusangrepp.
Två laboratorier kunde tas i bruk redan i fredags, den 1 september. I måndags var sex av de sju laboratorierna åter i drift. Enligt Per Gillström räknar sjukhuset med att i dag, den 6 september, ska all personal vara utbildad och de sju laboratorierna fungera som vanligt igen.
Röntgenlaboratorierna på Astrid Lindgrens barnsjukhus och thoraxkliniken har under tiden tagit emot de patienter som behövt akut röntgen. Planerade undersökningar har hänvisats till privata röntgenlaboratorier eller andra sjukhus.
- Patienterna har inte kommit till skada, en del planerade besök har fått vänta några dagar. Det har nog varit mest besvärligt för personalen, säger Per Gillström.