Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De äldre läkarna ska dela med sig

Publicerad: 15 mars 2013, 08:17

Malin Sundler är ordförande i föreningen Obstetriker och gynekologer under utbildning. Tillsammans med andra ST-läkar­föreningar inom de opererande specialiteterna har hon startat informationskampanjen ”Ge kniven vidare”.

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Det är dags att låta yngre läkare ta över kniven vid operationsbordet, tycker ST-läkare som har gått samman i en kampanj.


Det är svårt att få en exakt bild av hur mycket knivtid ST-läkare inom de opererande specialiteterna faktiskt får. Någon statistisk mätning har varken Sveriges yngre läkares förening (Sylf), Läkarförbundet eller Socialstyrelsen.

Men i Sylfs rapport från 2011 angav var fjärde ST-läkare att de inte trodde att de skulle uppnå specialistkompetens inom fem år på grund av att de hade utfört för få operationer och praktiska ingrepp.

– Problemet är att ST-läkare inte får operera i den mån som krävs för att bli specialister. Vi känner oss långt ifrån tillräckligt kompetenta när specialisttjänstgöringen närmar sig sitt slut, säger Malin Sundler, ordförande i föreningen Obstetriker och gynekologer under utbildning.

Malin Sundler säger att yngre läkare­ fastnar i något slags mellan­läge. De får göra ingrepp som är för enkla­ och som de redan kan för att det bromsar produktionstakten minst.

Tillsammans med andra ST-läkar­föreningar inom de opererande specialiteterna har hon därför satt i gång en informationskampanj med förlaga hos danska ”Giv kniven videre”, vilket förstås blev ”Ge kniven vidare” på svenska.

En del av arbetet är att utse lokala representanter på klinikerna, en ST-läkare och en överläkare, som med hjälp av information, diskussion och checklistor ska försöka påverka organisationen inifrån. Det är ett sätt att försöka få alla att fundera på om de verkligen gör det bästa av de möjligheter som finns i dag, samman­fattar Malin Sundler. Annars ser hon en risk för att viktig kompetens försvinner när äldre läkare går i pension.

Vid kvinnokliniken på Lasarettet i Ystad är grundprincipen att det ska finnas både en äldre och en yngre läkare under en operation. Den yngre läkaren ska få vara med och aktivt delta.

– Vad jag har sett så är det mycket­ revirtänkande på vissa ställen. Alla vill vara superexperter och vill inte att någon annan visar sig bli lika bra. Vi kan inte göra någon till expert men ge smakprov och ­själv­förtroende, säger Kirsti Paajanen, läkare och chef på kvinno­kliniken.

Hon oroas över att yngre läkare kan sakna en bred praktisk erfarenhet. Ett skäl, som hon ser det, är att äldre läkare inte litar mer på dem som är under utbildning.

– Jag tror att det är livsfarligt att vi ser fler och fler av den typen av läkare, läkare som saknar en bredd, säger hon.

Vid kvinnokliniken på Västerviks sjukhus har lokala representanter­ för kampanjen redan utsetts. ­Michael Algovik, verksamhetschef och överläkare, tycker att det är ett bra och viktigt arbete men att det också är svårt att ta vara på varje operationstillfälle. Ett hinder är om operationen riskerar att bli för lång, med tanke på både säkerheten för patienten och produktionskraven, anser han.

– Det absolut viktigaste för att ST-läkare ska få mer operationstid är att det finns ett öppet klimat och en öppen attityd på arbetsplatsen. Samtidigt måste man kunna ställa vissa grundläggande krav på ST-läkarna, vad gäller kunskap om anatomi och basala kirurgiska färdigheter, säger Michael Algovik.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev