tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De är redo att ta samvetsfrågan vidare

Publicerad: 13 november 2015, 11:24

Ruth Nordström, ordförande i Scandinavian Human Rights Lawyers, och Ellinor Grimmark, barnmorska.

Allt talar för att barnmorskan Ellinor Grimmark kommer att överklaga gårdagens dom i Jönköpings tingsrätt.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länLänssjukhuset Ryhov JönköpingHöglandssjukhuset EksjöVärnamo sjukhus

Ellinor Grimmark får inget skadestånd för att hon nekades ett tidigare utlovat vikariat som barnmorska på Höglandssjukhuset när det framkom att hon inte ville vara delaktig vid aborter. Inte heller för de nej hon fick från Länssjukhuset Ryhov och Värnamo sjukhus. Det stod klart efter tingsrättens dom i går.

Ellinor Grimmark företräds av jurister på Scandinavian Human Rights Lawyers och redan från början har det sagts att tanken är att driva målet vidare.

– Vi kommer att diskutera domen med vår klient, Ellinor Grimmark, men troligtvis kommer vi att överklaga till Göta hovrätt. Men vi behöver först analysera domen i sin helhet, säger Ruth Nordström, chefsjurist hos Scandinavian Human Rights Lawyers till Dagens Medicin.

Ruth Nordström reagerar särskilt på att tingsrätten valt att inte pröva frågan mot Europakonventionen.

– Ellinor Grimmark arbetar nu som barnmorska i Norge där hennes samvetsfrihet respekteras. Med tanke på den stora bristen på barnmorskor i Sverige, särskilt i mödravården, är det överraskande att Region Jönköpings län hellre förlorar kompetent sjukvårdspersonal än att de ger dem samvetsfrihet, säger Ruth Nordström.

I en tidigare intervju i Dagens Medicin från 2014 har Ellinor Grimmark sagt att hon vill bana väg för alla som vill bli barnmorska men som inte vill utföra aborter.

– Jag får ta lite stryk såhär i början, men det är det värt, sade hon då.

Domslutet igår innebar att Ellinor Grimmark tvingas stå för även region Jönköpings läns rättegångskostnader, vilket är en kostsam historia på 925 854 kronor. Tingsrätten ansåg att det räckte med att barnmorskan fick frågan prövad av DO, därmed ska rättegångskostnaderna inte bäras avbåda parter.

– Vi beklagar det. Och det är ju en av de saker som vi måste tala med vår klient om.

Ellinor Grimmark har bland annat stöd av stiftelsen Provita som startat en fond för henne.

Scandinavian Human Rights Lawyers är också ombud till en annan barnmorska som stämt Sörmlands läns landsting vid Nyköpings tingsrätt för kontraktsbrott, med anledning av att hon inte beviljats samvetsfrihet som barnmorska.

Relaterat material

Barnmorskan får inget skadestånd

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev