Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De delar ledarskap och liv

Publicerad: 20 februari 2008, 08:43

De gör hälften var, både hemma och på jobbet. Eva och Jörgen Crafoord-Larsen har varit gifta i mer än 30 år – och delar på uppdraget som verksamhetschef.


Sedan ungefär ett år är chefen på Vårdcentralen Perstorp inte en utan två. Allmänläkarna Eva och Jörgen Crafoord-Larsen bestämde sig för att flytta från den vårdcentral i ett socialt tungt belastat område i Helsingborg där de hade arbetat i 19 år och i stället satsa på lilla Perstorp i norra Skåne.

Villkoret var att de fick dela på ledarskapet.

– Det är en ganska stor belastning att vara chef, så vi har hittat ett system där vi delar på det båda två, säger Jörgen Crafoord-Larsen.

Och vara chefer tillsammans när de dessutom är gifta med varandra, det tycker de egentligen inte är konstigt alls.

Tvärtom anser de att det på många sätt kan vara en fördel.

– Vi har varit gifta i över 30 år – då kan man avläsa varandra väl, säger Eva Crafoord-Larsen.

Dessutom, menar hon, är det självklart att fråga varandra till råds i olika medicinska frågor. Det i sin tur skapar en öppen atmosfär där alla känner att det går bra att fråga om saker som man är osäker på.

– Om jag har en patient med ett konstigt hudutslag, till exempel, så går jag och hämtar alla och visar. Det blir en kultur som är väldigt prestigelös, säger Eva Crafoord-Larsen.

För att det delade ledarskapet ska fungera har de delat upp chefs­uppgifterna emellan sig.

– Eva är inrikesminister och jag är utrikesminister, förklarar Jörgen Crafoord-Larsen.

Som ”utrikesminister” på Vårdcentralen Perstorp är det han som går på alla chefsmöten som regionen anordnar, sköter rekrytering och är vårdcentralens ansikte utåt. ”Inrikesministern” Eva Crafoord-­­­Larsen tar hand om alla personalfrågor. Hon är också den som är ansvarig när någon i personalen har frågor om vårdrutiner och liknande.

– Dessutom har jag hand om ekonomin – det har jag haft i över 20 år och när man haft något i många år så lär man sig, säger Jörgen Cra­foord-­­Larsen.

Och de är noga med att hålla på sina olika områden.

– Det händer att folk kommer till mig och frågar: Vad säger Jörgen om det? Då svarar jag ”det får du fråga honom om”, säger Eva Crafoord-Larsen.

Redan när de arbetade på vårdcentralen i Helsingborg praktiserade de ett delat ledarskap. Men då var den ena av dem chef några år, sedan bytte de.

Den här modellen fungerar bättre, tycker de båda.

Men hur fungerar det att jobba så tätt ihop och vara gifta?

– Han är min bästa kompis och den jag litar mest på i hela världen. Men som distriktsläkare sitter man inte i knät på varandra heller – jag har inte sett Jörgen på hela dagen i dag, säger Eva Crafoord-Larsen.

– Den enorma fördel vi har är att vi ohämmat kan gå in till varandra och fråga om medicinska problem. Jag tror inte att det går till så på vanliga vårdcentraler, säger Jörgen Crafoord-Larsen.

Men blir ni inte trötta på att prata om personalproblem hemma också?

– Vi pratar i stort sett aldrig hemma om personal. Vi har jobbat dörr vid dörr sedan 1981 – då lär man sig hur man ska bete sig.

Men Jörgen Crafoord-Larsen påpekar också att han förstått att personalen var orolig när de tog över chefsjobbet för ett år sedan.

– De var lite nervösa. De var oroliga för att vi skulle gräla och att det skulle påverka stämningen här. Men man grälar inte på en arbetsplats.

– Det vore konstigt om vi drog in andra människor i våra gräl – det vore respektlöst, säger Eva Crafoord-Larsen.

Över huvud taget är de noga med att inte visa någon oenighet utåt – har de olika åsikter om något, diskuterar de inbördes först.

– Det är som en alliansregering. Det kan vara svårt att ha en chef som man fungerar dåligt med – här har personalen två personer att gå till, säger Jörgen Crafoord-Larsen.

Förekommer det att viss personal enbart går till den ena av er?

– Nej, de håller sig till det frågan gäller, säger Eva Crafoord-Larsen.

Det som kan vara negativt med deras speciella form av delat ledarskap, anser hon, är att personalen känner att de båda cheferna blir alltför starka tillsammans.

Men distriktssköterskan Ann-Marie Werner, som jobbar på Vårdcentralen Perstorp, har inget att invända mot att de båda cheferna är gifta med varandra.

– Det tänker man inte på, det är ju deras privatliv, säger hon.

– De har delat upp uppgifterna och det fungerar.

Att jörgen och Eva Crafoord-Larsen över huvud taget började arbeta så tätt ihop hade bland annat praktiska skäl. När deras tre barn var små, var det en stor fördel att den ena kunde lämna över jobb som behövde göras mot slutet av dagen och gå hem och ta hand om barnen, medan den andra fick jobba kvar i lugn och ro.

Det var också för familjens skull som de båda beslutade sig för att bli allmänläkare.
Till en början var de båda inriktade på specialiteter inom sjukhusvården, men insåg att det var karriärer som var svåra att kombinera med barnen.

– Det var ett gemensamt beslut, men det är inget vi har ångrat, säger Eva Crafoord-Larsen.

– Det är roligt att vara distriktsläkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev