fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De drar hellre åt svångremmen än höjer skatten

Publicerad: 10 oktober 2012, 07:58

Skattehöjningar kan leda till mer ineffektiv vård. Den varningen kommer från både röda Västmanland och blåa Skåne.


Västmanland går mot ett underskott på 92 miljoner kronor för sjukhusvården i år. En översyn av antalet vårdplatser och bättre samarbete mellan slutenvård och primärvård har varit grundbultar i besparingsåtgärderna. Men hittills har det inte fått effekt.

Västmanland omorganiserade sjukvården 2003 och det mesta av sjukhusvården koncentrerades till Västerås. Nu sneglar landstingsledningen i stället utan­för sina gränser för att leta effektiviseringar.

– Vi måste fundera över vad vi ska ha i Västmanland och vilken vård som vi kan erbjuda hos andra vårdgivare i samarbete med våra grannlandsting, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Att höja skatten för att lösa vårdens underskott är hon tveksam till.

– Det har man försökt med många gånger tidigare. Det har gett fel signaler och lett till explosiva kostnadsökningar. Effektiviserings­arbetet kring att hitta smartare sätt att arbeta har avstannat vid skattehöjningar, säger Denise Norström.

I moderatledda Skåne där sjukvården i år ser ut att landa på ett underskott på 590 miljoner kronor är det inte heller tal om någon skattehöjning.

– Risken är att man i stället får en psykologisk effekt som leder till att man öppnar kranarna och tycker att det är fritt fram att spendera, säger Carl-Johan Sonesson (M), sjukvårdsregionråd i Skåne.

Han konstaterar att det har varit en tuff uppgift att få sjukvården att gå runt de senaste åren:
– Trots att vi har lagt in nya pengar i sjukvården varje år landar vi ändå alltid på ett underskott på runt en halv miljard för sjukvården.

Under 2013 ska Skåne spara pengar genom att slussa ut färdigbehandlade patienter snabbare från sjuk­husen. Läkemedelsgenomgångar är ett annat besparingskoncept som Skåne sätter sitt hopp till.

– Om alla som har fler än fem mediciner skulle få läkemedels­genomgångar skulle vi kunna minska antalet återinläggningar med 50 procent och spara 570 miljoner kronor, säger Carl-Johan Sonesson.

Relaterat material

Bussar och vård i kamp om slantarna

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev