Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De får Nobelpriset i medicin

Publicerad: 7 oktober 2013, 07:54

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2013 delas ut till James E. Rothman, Randy W Schekman och Thomas C Südhof.


Årets tre medicinpristagare belönas för sina upptäckter kring vesiklar, blåsor, som sköter cellens transporter av olika molekyler. Det kan handla om transporter av ämnen som ska ut från cellen, och sådana som ska till en annan del av cellen. Att dessa transporter fanns var känt sedan tidigare. De små blåsorna avknoppas från membran, och smälter sedan samman med andra membran när de har nått sitt mål, där ”godset” ska lämnas.

Pristagarna har genom sin forskning tagit reda på hur transporterna sker till rätt plats och vid rätt tillfälle.

Randy Schekman studerade på 1970-talet normala och muterade jästceller. I de senare var transporten av de små bubblorna kaotisk och han fann att orsaken var genetisk. Han kunde också identifiera gener som kontrollerar transporten till cellytan och till olika delar av cellen.

James Rothman gjorde sina upptäckter senare. Han fann att ett proteinkomplex gör så att vesiklarna smälter samman med det membran som är målet för transporten. Proteiner på vesikeln matchas med specifika proteiner på målmembranet. Då öppnar sig vesikeln och lämnar av sin last. Matchningen har liknats vid ett sorts blixtlås.

Den tredje forskaren i den prisade trion, Thomas Südhof, intresserade sig särskilt för nervceller och hur de kommunicerar med varandra. Han undrade hur vesiklar med signalsubstanser tömdes bara när nervcellen skulle signalera till andra nervceller. Eftersom det tidigare var känt att kalciumjoner hade betydelse för processen, letade Thomas Südhof särskilt efter kalciumkänsliga proteiner i nervcellerna. På 1990-talet hittade han ett maskineri av sådana proteiner. De reagerar på ett ökat inflöde av kalcium, och det blir signalen för närbelägna proteiner att binda vesiklarna till cellmembranen så att signalsubstanserna töms ur vesiklarna.

Upptäckterna är viktiga bland annat för att störningar i hur vesiklarna fungerar kan bidra till olika sjukdomar, skriver Nobelförsamlingen i sitt pressmeddelande. Det handlar exempelvis om diabetes och om sjukdomar i nerv- och immunsystem.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News