Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De har svårt att minnas ansikten

Publicerad: 27 maj 2014, 11:23

Personer med en form av muskeldystrofi har svårare att minnas ansikten. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.


Multisystemsjukdomen dystrofia myotinica påverkar muskulaturen, men också andra organ som ögon, hjärta och hjärna. I studien fick en grupp vuxna personer med muskeldystrofi genomgå en undersökning av förmågan att minnas ansikten över tid. Den visade att fyra av tio hade betydande nedsättningar i förmågan att känna igen ansikten.

– Det vi finner i vår studie är att de som har svårt att minnas ansikten även har problem med att bearbeta annan visuell information, säger Stefan Winblad som varit med och utfört studien.

I tidigare studier har han sett att personer med den här sjukdomen har svårt att läsa av känslomässiga ansiktsuttryck. I sin kliniska verksamhet som psykolog lade han även märke till att patienter som han behandlade ofta inte tycktes känna igenom honom i korridorerna när han hejade.

– Jag tyckte att det var lite konstigt eftersom vi träffades så intensivt. Jag blev nyfiken och började fundera på om även det kunde ha med sjukdomen att göra, säger Stefan Winblad.

Att komma ihåg ansikten är oerhört viktigt i en mängd olika situationer, påpekar han. Det vardagliga livet bygger på att känna igen ett stort antal människor och brister i denna förmåga kan göra att personen upplevs som nonchalant och otrevlig, vilket i sin tur får negativa konsekvenser.

– Personer med denna form av muskeldystrofi har svårare att känna igen ansikten. I och med studien blir det även känt hos familjen, vårdgivare med flera och det behöver inte uppstå så mycket missförstånd. Förståelsen för att det har med sjukdomen att göra, och inte ovilja, minskar kraven på personen, säger Stefan Winblad.

Den metod som används som stöd till personer som har svårt att minnas ansikten i dag går ut på att lära av dem som har lättare att känna igen ansikten. Många gånger är de exempelvis duktiga på att lägga märke till detaljer i ansiktet eller hur en människa går.

– Tidigare har man trott att det varit ovanligt att ha svårt att komma ihåg ansikten men forskning de senaste tio åren visar att förmågan är normalfördelad och att man alltså kan ha lättare eller svårare för det, med eller utan en sjukdom.

Forskningen finansierades av Västsvenska muskelfonden och är ett samarbete mellan forskare vid Psykologiska intuitionen, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev