Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De JO-anmäler farmakonombeslut

Publicerad: 18 mars 2013, 08:55

Sveriges farmaceuter JO-anmäler Socialstyrelsen. Förbundet begär utredning av besluten att ge två personer med dansk farmakonomutbildning svensk receptarielegitimation.


Förra året beviljade Socialstyrelsen receptarielegitimation till personer med dansk farmakonomutbildning i bagaget vid två tillfällen, en gång i maj och en gång i oktober. Sveriges farmaceuter protesterade omedelbart. Nu tar förbundet sina protester steget längre och gör en anmälan av besluten till justitieombudsmannen, JO.

Förbundet anser inte att den svenska receptarieutbildningen och den danska farmakonomutbildningen är jämförbara. Därmed ska Socialstyrelsen ha fattat sina beslut på felaktiga grunder.

Medan den svenska receptarieutbildningen är en treårig teoretisk utbildning på universitetsnivå är utbildningen till farmakonom i Danmark en treårig eftergymnasial utbildning med större fokus på arbetsplatspraktik och mindre fokus på det teoretiska. Farmakonomutbildningen saknar exempelvis studier i farmaceutisk kemi och farmakokinetik, påpekar Sveriges farmaceuter i sin anmälan.

Dessutom ger de två yrkena olika behörighetsgrader på apotek. Receptarien har ett personligt legitimationsansvar för rådgivning och läkemedelsexpeditioner, medan farmakonomen står under apotekarens ansvar. ”Farmakonomens ansvar kan därför jämföras med en svensk apotekstekniker”, skriver Sveriges farmaceuter i sin JO-anmälan.

Förbundet anser att Socialstyrelsen har åsidosatt sitt ansvar att fastställa en lägsta kvalifikationsnivå och garantera kvaliteten på de tjänster som erhålls inom landet. EU:s yrkesdirektiv ska heller inte inkräkta på medlemsländernas berättigade intresse att hindra att folk försöker kringgå den nationella lagstiftningen för ett yrke genom att utbilda sig i ett annat land. Därför anser Sveriges farmaceuter att Socialstyrelsen borde ha ålagt de två sökanden en anpassningsperiod eller ett lämplighetsprov för att få receptarielegitimationen.

Relaterat material

Farmakonomer fick receptarieleg

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev