Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De kan ta plats i Läkarförbundets styrelse

Publicerad: 21 maj 2015, 11:34

Fem nya ledamöter föreslås till Läkarförbundets centralstyrelse. Men det kan bli diskussion om namnen.


Det är nytt blod på väg in i Läkarförbundets ledarskikt. När ny centralstyrelse ska väljas på förbundets fullmäktige nästa vecka kommer fem nya ledamöter att väljas in. Valberedingen har lagt fram ett förslag, med läkare från olika nischer, landsändar och av olika kön.

– Vi har försökt att ha ett helikopterperspektiv där olika kompetenser finns representerade, säger valberedningens ordförande Bengt von Zur-Mühlen.

De fem som föreslås till centralstyrelsen är Carl-Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska institutet, Sarah Jevrém, specialist i anestesi och intensivvård tillika ordförande i nordvästra Götalands läkarförening, Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus samt ordförande i Stockholms läkarförening, Sven Söderberg specialist i geriatrik och allmänmedicin och ordförande i Privatläkarföreningen samt Jonas Ålebring, ST-läkare i anestesi och intensivvård i Kristianstad samt förste vice ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

– Vi hade ytterligare tre nominerade som mycket väl är lämpliga men det här tycker vi kan bli det bästa laget. Men det kommer säkert att bli diskussioner om kandidaterna på fullmäktige eftersom medlemmarna kan ha olika intressen och perspektiv, säger Bengt von Zur-Mühlen.

De nominerade som inte fick plats i valberedningens förslag är Henrik Östlund, Erik Dahlman och Madeleine Liljegren. Dessa kan alltså komma att väljas i stället för någon av valberedningens kandidater då Läkarförbundets håller fullmäktige i Stockholm den 26–27 maj.

Centralstyrelsen

Läkarförbundets centralstyrelse har sammanlagt 14 ledamöter, de som avsagt sig omval är:

■ Thomas Brännström
■ Eva Engström
■ Staffan Henriksson
■ Johan Ljungberg
■ David Svaninger

Karin Båtelson föreslås för omval som förste vice ordförande . Även ledamoten Elin Eriksson föreslås för omval.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev