Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

De kapade diktatkön från 2 809 till 168

Publicerad: 1 november 2012, 12:52

Då: Över 2 800 journaldiktat i kö och en vänte­tid på upp till fyra månader. Nu: 168 diktat i kö och en väntetid på fem dagar.


När det var som värst hade ögonkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus 2 809 outskrivna journaldiktat som väntade. För de medicinska sekreterarna var arbetssituationen pressad och läget kändes hopplöst.

– Det var som att det inte var någon idé att jobba extra eftersom högen skulle bli lika stor igen, berättar Gunilla Lust, medicinsk sekreterare i Borås.

Inflödet av patienter till ögonkliniken kallar hon ”enormt”. Samtidigt var de medicinska sekreterarna färre än vanligt, bland annat på grund av långtidssjukskrivningar.

Men hösten 2010 påbörjade Eva-Marie Lidemar, utvecklingscontroller inom vårdadministrativ ­service, ett arbete för att göra något åt problemet. En kartläggning av arbetsuppgifterna visade att de var uppbyggda kring individer, snarare än vilka funktioner som behövdes.

– Det gjorde arbetet sårbart. Medicinska sekreterare, vilka i huvudsak ska skriva journaler, fick ägna tid åt bokningar och remisser. Det fanns inte ett arbetssätt som fungerade optimalt, berättar Eva-Marie Lidemar.

I dag sköts vissa av de medicinska sekreterarnas tidigare uppgifter av assistenter och bemanningen har blivit jämnare över dagen. Antalet telefoner har minskat, så att alla inte längre har var sin. Tidigare kunde läkare knacka på eller ringa när det var bråttom med att få ett diktat utskrivet. Är det någon i dag som prompt behöver ha tag på en medicinsk sekreterare direkt får man ringa på ”akuttelefonen”, som de medicinska sekreterarna turas om att svara i. Ett särskilt tidsbokningsteam sköter numera också alla remisser och bokningar.

Förutom ett ändrat arbetssätt har extrapersonal varit inne och hjälpt vårdadministrativ service med att jobba undan en del av diktaten. De senaste uppgifterna visar att antalet outskrivna journaldiktat har minskat till drygt 168 stycken. Och det äldsta är fem dagar gammalt. Även om ögonkliniken inte riktigt är framme vid målet, att så många diktat som möjligt ska vara utskrivna inom två dygn, är skillnaden väsentlig.

– Nu är det inte lika stressigt längre och stämningen i arbetsgruppen har blivit bättre, säger Gunilla Lust.

Det mest positiva med arbetet är inte bara att antalet outskrivna diktat blir mindre och att väntetider kan kortas.

– På det stora hela är det patientsäkerheten som är väldigt viktig. Det är inte så lätt för en läkare att signera en journal tre eller fyra månader efter en händelse, säger Gunilla Lust.

Men fortfarande återstår en del arbete att göra. Både Eva-Marie Lidemar och Gunilla Lust tycker att det är viktigt att kommunikationen mellan medicinska sekreterare och läkarkåren blir bättre.

– Vi måste hitta ett varaktigt och hållbart arbetssätt så att vi inte hamnar i någon dipp. Det kommer vi inte att klara av helt själva, utan där måste vi ha hjälp av både läkargruppen och i dialog med andra på ögonkliniken, säger Eva-Marie Lidemar.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev