Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

De kör patienter efter en veckas utbildning

Publicerad: 15 juli 2014, 12:19

Region Skånes ledning har förtroende för Falck Ambulans korta utbildningar.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

På Falck ambulans i Region Skåne sitter det ibland en förare bakom ratten med bara en veckas utbildning.


Det bekräftar Falck Ambulans kommunikationsansvariga, Lotta Smith, enligt Skånska Dagbladet.

– All utbildning inom trafik har fokus på säker körning. Trafikutbildningen omfattar totalt en vecka och efter godkänt resultat på genomförd utbildning får man köra ambulans i trängande fall, säger hon till tidningen.

Falck Ambulans är upphandlat av Region Skåne för ambulanssjukvård, men regionen driver också verksamhet i egen regi. Blivande ambulanspersonal som utbildas av Region Skåne, anses enligt utbildningsplanen inte vara redo för att köra patienter förrän efter sex månaders utbildning. Tidigast efter ett år kan det vara aktuellt med prio 1-larm.

Men i ledningen på Region Skåne är man inte alls negativ till Falck Ambulans agerande, enligt vad Poul Kongstad, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Skåne, säger till Dagens Medicin..

– De har i sitt avtal förbundit sig att ha en kvalitetssäkrad utbildning för undersköterskor och sjuksköterskor. Vi är positiva till Falcks korta och väl sammanhållna utbildningar, säger han.

Poul Kongstad upprepar åtskilliga gånger att ambulanskörning handlar om att köra säkert, inte om att köra fort.

– Man ska inte vårda med gaspedalen. Det finns en kultur med höga hastigheter inom ambulanssjukvården men det är inte medicinskt berättigat. Vi i ledningen vill komma ifrån det traditionella sättet att se på ambulanskörning.

Huruvida Region Skåne också går över till den snabbare och mer sammanhållna utbildningen för sin egen personal, finns det dock inga planer på än, säger han.

– Om Falcks utbildning visar sig fungera bättre får vi titta på det.

Som ett svar på Skånska Dagbladets publicering skriver Falck Ambulans i ett ännu opublicerat inlägg, att de inte alls har trafikfarliga förare. Utbildningen testas just nu i Region Skåne och kommer att utvärderas när projektet är slut. I Stockholm används utbildningsformen av Falck sedan tre år tillbaka och har visat sig vara ”såväl kvalitativ som effektiv”, enligt Falck Ambulans.

Falck ambulans har haft stora problem att hitta personal till ambulanserna i sommar, skrev Skånska Dagbladet senast i början av juli. Då saknades personal till 7 200 timmar under hela nioveckorsperioden, det vill säga 800 timmar per vecka i snitt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev