torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”De ljög oss rakt i ansiktet”

Publicerad: 20 februari 2009, 15:18

Kooperativet Farmacevtföretagarnas roll på den nya apoteksmarknaden är högst osäker. Organisationen känner sig missgynnad av regeringen och riktar hård kritik mot Apoteket Omstrukturering AB, OAB.


Farmacevtföretagarna, ett kooperativ som bildats av Sveriges farmacevtförbund för att gynna småföretagandet, har ambitionen att köpa de 200 statliga apotek som successivt ska föras över till enskilda entreprenörer. För att få kapital till detta för man långt gångna diskussioner med bland annat riskkapitalister.

Tanken är att enskilda näringsidkare ska kunna ta över verksamhet enligt en ICA-modell, där Farmacevtföretagarna centralt står för viss logistik, infrastruktur, prisförhandling med mera.

Men sedan regeringens planer att lägga de 200 apoteken i ett nytt statligt bolag blev kända i höstas, har behovet av Farmacevtföretagarna ifrågasatts från vissa håll – det nya statliga bolaget skulle kunna utgöra den paraplyorganisation som Farmacevtföretagarna vill bli.

Detta reagerar Sverker Littorin, vd för Farmacevtföretagarna, starkt på.

– Kanske tänker regeringen så, men det vore psykologiskt helt fel från företagarnas perspektiv att gå från ett statligt företag till ett annat. Dessutom har vi nu drivit ett förberedelsearbete parallellt med den politiska processen där vi kommit en bra bit. Det har inte gjorts på något annat håll. Att vara på banan direkt är ett måste för att uppnå en konkurrensneutral situation, annars missgynnas småföretagarna, säger han.

Sverker Littorin anser att regeringens proposition konsekvent gynnar de stora apotekskedjorna till nackdel för småföretagarna. Han är dessutom särskilt kritisk till Apoteket Omstrukturering AB, OAB.

– Jag upplever att de inte tar småföretagarfrågan på allvar. OAB har rent ut sagt motarbetat oss. När vi bad om ett prospekt, som andra potentiella apoteksköpare fått ta del av, så ljög de oss rakt i ansiktet och sa att det inte fanns något sådant. Men det fanns det visst, visade det sig efteråt, säger Sverker Littorin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev