söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De räddade liv efter dådet på Drottninggatan

Publicerad: 10 april 2017, 06:21

Foto: Thinkstock

Läkare och sjuksköterskor kallades in eller tog sig på eget initiativ till sjukhusen eller till Drottninggatan för att hjälpa till efter terrordådet i Stockholm i fredags.

Ämnen i artikeln:

Terrordådet på Drottinggatan

En av dem som direkt tog sig till platsen för attentatet var ortopedkirurgen Edin de Bri som arbetar på Cityakuten som ligger nära Drottninggatan. Han och hans kollegor tog med sig akutväskor och sprang mot Drottninggatan då de förstod att någonting allvarligt skett.

– Vi visste inte vad vi skulle mötas av, ingen av oss hade tagit del av några nyhetsrapporteringar. Vi såg en del brandbilar från fönstret och tänkte att det kunde finnas skadade och när vi kom ut förstod vi snabbt att det var allvar. Det låg skadade och döda människor runt omkring oss, säger han till Dagens Nyheter.

Han berättar att han tillsammans med en sjuksköterska försökte hjälpa de mest allvarligt skadade.

– Det var hjärt- och lungräddning, men också en del som var mindre skadade där vi kunde hjälpa till och sätta nål, säger han till tidningen.

När larmet om terrordådet gick kallades många läkare och sjuksköterskor till sina arbetsplatser. En av dem var John Tossman som var på utbildning och begav sig till Capio S:t Görans sjukhus.

– Vi började ta oss dit till fots, men insåg att det skulle ta för lång tid. Det var fantastiskt att civila personer då ställde upp och körde oss till sjukhuset. Vi nästan bara stormade in i en bil och bad om skjuts. Det visar att svenska folket har en härlig värme inom sig. Att de ställer upp för människor när det behövs, säger han.

Relaterat material

Skadade vårdas på gatan

Krisledning fortsätter efter terrordådet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev