måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De säger nej till slutbud

Publicerad: 27 april 2012, 11:17

Foto: Photos.com

Sveriges farmacevtförbund och Sveriges ingenjörer har sagt nej till ett slutbud från Almega om ett nytt kollektivavtal för apoteksbranschen.


– Våra krav inom viktiga områden fanns inte med i Almegas slutbud, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund, till Dagens Apotek.

Förbunden har bland annat krävt fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, kompetensutveckling på minst 60 timmar per år inom farmaci, kemi eller andra yrkesrelevanta akademiska ämnesområden, en minsta arbetstid på fem timmar per dag, möjlighet att välja övertidsersättning och OB-tillägg som pengar eller tid.

Några frågor anser förbundet vara tyngre än andra.

– Kompetensutveckling är så viktigt för Sacoförbunden – att våra medlemmar får vara up to date inom farmaci. Men vi har också ställt krav på semesterlagens regler om sammanhängande semester. Vi har sämre regler än lagen i dag, säger Martin Lindeblad.

Almega har å sin sida yrkat på större flexibilitet när det gäller arbetstidsuttag, så att arbetsgivaren ges möjlighet att jämna ut veckoarbetstid över fyra månader i stället för en.

Ett nej till Almegas slutbud innebär att det gamla avtalet fortsätter att löpa, fast med en uppsägningstid på bara sju dagar.

Ska ni sätta er i nya förhandlingar?

–  Vi får väl se. Det finns inget planerat. Vi får ta en diskussion med våra medlemmar om vad som är nästa steg för avtalsläget för apoteksbranschen, säger Martin Lindeblad.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev