tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De säljer råd och dostjänster

Publicerad: 26 oktober 2012, 05:00

Kristofer Klerfalk, t v, och Martin Svensson är delägare i Health Solutions som säljer läkemedelsinformation från lokaler i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Svensk Dos chockade Farmacisverige förra året genom att lägga ett nollbud för en tjänst som Apoteket AB tar 17 miljoner kronor för. Delvis samma personer driver Health Solutions som säljer farmaceutkompetens.


Tidigare har tjänsten att få dos­läkemedel förpackade och levererade kostat Landstinget i Uppsala län 17,4 miljoner kronor per år. Företaget Svensk Dos anser att det kan göra samma sak gratis och la ett nollbud. Pengarna ska Svensk Dos tjäna på handelsmarginalen för läkemedel.

Företaget vann med ett lågt anbud upphandlingen i Region Skåne.

De vann också upphandlingen i landstingsklustret sjuklövern, där bland annat Uppsala och Örebro ingår, men det har ifrågasatts om företaget klarar att leverera säkert till den låga kostnaden och landstingen i sjuklövern måste nu göra en ny anbudsprövning efter en dom i kammarrätten.

Både i Skåne och i sjuklövern senareläggs övergången till ny dos­leverantör, vilket kostar landstingen pengar.

Martin Svensson, apotekare och vd för Svensk Dos, betonar att förseningen inte är något som hans före­tag kunnat styra över.

– Vi kan inte komma igång förrän vi har fått våra avtal klara. Det borde ha funnits med i landstingens beräkningar att eventuella överklaganden kunde leda till förseningar.

Martin Svensson är också vd för företaget Health Solutions som säljer rådgivning till apotek och läkemedelsföretag. Frågorna kommer från privatpersoner, apotekspersonal eller läkare. Företaget säljer också hjälp med egenkontroll för apotek och ett antal andra tjänster.

– Det är apotekarkompetens vi erbjuder inom olika områden, säger Martin Svensson.

Personerna bakom Health Solutions och Svensk Dos är till stor del desamma. De är samtliga apotekare.

– Att vi är apotekare gör att vi kan jobba med så gott som alla delar i verksamheten. I uppstartsskedet är det en stor fördel, säger Kristofer Klerfalk, delägare i de två företagen.

Heath Solutions är resultatet av ett samgående i höstas mellan företagen Läkemedelstjänster, som Martin Svensson och Kristofer Klerfalk startade, och Health Solutions.

Enligt Martin Svensson har Läkemedelstjänster gått plus sedan starten 2009.

Hur viktig var omregleringen?

– Det var en förutsättning. Vi övervägde att öppna apotek, men såg att det fanns ett stort behov av tjänster för apotek. Alla mindre aktörer har behov av att köpa in informationstjänster, säger Kristofer Klerfalk om hur läkemedelstjänster kom till.

– Omregleringen öppnade upp en helt annan marknad för Läkemedelstjänster. Tidigare fanns bara en aktör att jobba mot, nu finns flera. Dessutom har det blivit personalbrist sedan monopolet avskaffades och det gör att apoteksföretag letar efter nya lösningar vilket vi kan erbjuda, säger Martin Svensson.

För Svensk Dos var det en förutsättning att även dosmarknaden omreglerades, vilket har varit en del av apoteksreformen.

Relaterat material

Rätten underkänner Svensk Dos

Dos-skifte försenas på flera håll

Nya aktörer vill rekrytera från Apoteket

Svensk Dos utan överprövning

Anders Wall delägare i Svensk Dos

Nytt företag ska ge fler dosläkemedel

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev