Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De ska utreda forskningsfusk

Publicerad: 2 mars 2017, 12:30

Regeringen har nu beslutat vilka som ska förstärka Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Macchiariniskandalen och de ökade antalet ärenden om misstänkt forskningsfusk fortsätter att påverka Forskningssverige. Regeringen har tidigare aviserat att Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden skulle utökas med fyra personer. Nu är det klart vilka de blir.

Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet och Göran Sandberg, professor i byggnadsmekanik vid Lunds universitet, blir ordinarie ledamöter. Björn Petersson, docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet, och Karin Sporre, professor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, blir ersättare.

– Det är oerhört viktigt att vetenskapssamhället tar frågor om möjlig oredlighet på största allvar och att Sverige har en rättssäker process kring forskningsfusk. Genom att expertgruppen nu utökas med två ledamöter och två ersättare får den bättre förutsättningar att hantera den ökade ärendemängden och bidra till att återskapa förtroendet för forskningen, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att den så kallade Oredlighetsutredningen föreslagit att en ny myndighet ska utreda forskningsfusk och därmed ersätta expertgruppen. Det förslaget ska snart ut på remiss och en ny myndighet kan, enligt pressmeddelandet, tidigast vara på plats den 1 januari 2019.

Relaterat material

Ny myndighet föreslås hantera forskningsfusk

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev