Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De skrev boken ”Hälsa på recept”

Publicerad: 17 september 2014, 04:30

Med hjälp av vetenskapliga fakta, som visar sam­banden mellan fysisk aktivitet och hälsa, ska även soff­potatisar fatta galoppen. Det hoppas två läkare som skrivit en bok i ämnet.


Hur kroppen fungerar och hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet är minst sagt ”coolt”, ”fantastiskt” och ”suveränt”, enligt Carl Johan Sundberg, professor i arbetsfysiologi vid Karolinska institutet, och Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

De båda fascinerades så över en rad nya studier om träning att de bestämde sig för att skriva en bok som återgav resultaten på ett lättfattligt sätt. Hälsa på recept ger inga träningstips eller kostråd och riktar sig inte i första hand till sjukvården.

– Men den kan ändå användas av sjukvården för att motivera patienter till fysisk aktivitet. Även personal inom sjukvården kan på ett mer personligt plan ta till sig av innehållet. Många har slitsamma arbeten vilket gör friskvård och träning viktig för att klara vardagen bättre, säger Carl Johan Sundberg.

I somras lyfte en arbetsgrupp inom Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, fram en lista över ”onödiga åtgärder” inom primärvården. Fysisk aktivitet på recept var en av dem. För Carl Johan Sundberg och Anders Hansen är fysisk aktivitet – förstås – långt ifrån onödig och deras mission är att visa att evidensen för detta är stark. De lägger fram resultat från flera aktuella vetenskapliga studier som visar hur lite fysisk aktivitet som behövs för att få resultat.

De lanserar ”Den gyllene halvtimmen”, som inte ens behöver vara svettig och som kan förlänga livet, sänka blodtrycket, förebygga diabetes, demens, hjärt-kärlsjukdom, benskörhet och – inte minst – bota psykiska problem och göra oss mer intelligenta.

– Regelbunden träning är helt vetenskapligt en mirakelkur. Vi vill visa alla fördelar man får av att röra på sig men också konkret förklara vad som krävs för att få dem. För att nå vissa effekter på hjärnan krävs exempelvis mer än 30 minuters snabb promenad, säger Anders Hansen, uppenbart förtjust och upplivad över sambanden.

Det stillasittande livet leder rakt in i sjukdom och död och varje ­timme framför tv:n förkortar livet med 22 minuter, enligt studier i Australien.

Att ha stå- och gåmöten på jobbet, att stå vid datorn och att ta trapporna i stället för hissen är små steg på vägen för att öka förbränningen och få igång en kaskad av positiva reaktioner i kroppen, enligt författarna.Anders Hansen och Carl Johan Sundberg refererar även till nyare forskning om kort intervallträning, där kroppen anstränger sig maximalt under en kortare stund, vilar och sedan ger max igen.

– Det är otroligt vad man kan få ut med bara två eller tre minuters högintensiv träning. Det har effekt på blodtryck, förbränning och blodfetter, säger Anders Hansen.

För den redan frälsta tränings­ivraren blir forskningsresultaten som läggs fram i boken en bekräftelse på att ”jag gör rätt!” Men hur reagerar den som i stället hittar belöning genom mat, några ytterligare glas öl och ännu några avsnitt av tv-serien?

– Vi tror att man kan motiveras till mer fysisk aktivitet om man får ta del av de vetenskapliga studier som visar att träning gör skillnad och faktiskt fungerar, säger Carl Johan Sundberg.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev