Nyheter
De sprider mönstervård i landet
Publicerad: 17 april 2014, 12:37
Patrik Berg visar det mönster som formgivarna tillägnat Stoppa stroke. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Med projektet Ringla ska goda vårdexempel få spridning. Det handlar om mönstervård – även i bokstavlig mening.
Ringlas vandringsutställning lanserades på e-hälsomötet Vitalis i Göteborg förra veckan. Med sin knallgula färg, tyger, mönster, sömmerskor och formgivare i full verksamhet, var det utställningens klart mest iögonenfallande monter.
Projektet är fyraårigt och finansieras av socialdepartementet med stöd av Stockholms läns landsting som första landsting, förklarar Staffan Lindblad, reumatolog och professor i innovation och management, som leder projektet.
– Nu ska vi resa runt i landet och hitta spännande exempel på god vård och omsorg att visa upp, säger han uppflugen på övervåningen i den svajande ställning som byggts upp på Vitalis.
Han är för dagen iklädd en bussarong i sjukhusmodell med ett mönster från ett projekt inom reumatologin som kallas Patientkunskap. Det handlar om att återföra resultat av de prover som forskare tar, till patienterna och vården. Det är ett av projekt som Ringla har med sig ut vid start.
– Vi är en kanal för innovativ vård. Sverige har goda vårdresultat men vägen dit är inte bra, vi vill hjälpa projekten att synas och spridas.
Varje projekt eller genomförd idé får ett eget mönster som tas fram av ett gäng formgivare. Patrik Berg är creative director i projektet och har fullt upp.
– Det kommer att bli hundratals mönster längre fram, säger han och visar ett mönster för stroketeamet vid Norrtälje sjukhus som lyckats korta tiden för insatt trombolysbehandling för patienter som kommer in till akuten från 60 minuter till 22.
– Mönstervård är vad vi vill göra. Vi formgivare kan ju ingenting om vård men kopplar det till våra mönster, säger han.
Under Vitalismässan steg antalet exempel på god vård och därmed även antalet mönster.
SUSANNA PAGELS