Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De ställer diagnos på avdelningens problem

Publicerad: 20 april 2018, 13:36

Mathilda Wahlström, till höger, är sjuksköterska i Sahlgrenskas nya resursteam. Här följer hon kollegan Stina Peterzén på Mölndals sjukhus ortopedavdelning 230, för att försöka se hur arbetet där skulle kunna förbättras.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Sahlgrenska universitets­sjuk­husets nya resursteam hjälper avdelningar med något de flesta arbetsplatser strävar efter – att bli attraktiva och moderna. Nu ska sjukskrivningar och personalflykt förebyggas.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Mathilda Wahlström är sjuksköterska i Fokus resursteam, den interna grupp på åtta ”vårdproffs” som handplockats till ett tvåårigt arbetsmiljöprojekt på Sahlgrenska.

Hon och de andra i teamet börjar med att gå bredvid avdelningens personal i två veckor för att observera arbetet och identifiera problem.

– Det är en klurig roll, men vi har tagits emot väl och personalen är glad över att vi jobbar tillsammans med dem för att förbättra deras arbets­miljö, säger Mathilda Wahlström.

De fem avdelningar som valts ut till projektet har haft besvär med hög personalomsättning och sjukfrånvaro. När de två veckorna på respektive avdelning har gått samlas man och diskuterar så att resursteamet och personalen på avdelningen har samma bild, berättar Yvonne Hedegärd, sjuksköterska och projektledare för Fokus resursteam.

– Om vi har samma bild analyserar vi och åtgärdar det tillsammans, annars får vi gå tillbaka igen. Vårt team och gruppen som representerar avdelningen måste vara överens, säger hon.

Vi har försökt springa allt snabbare men har inte funderat över vilka framgångsfaktorerna är. – Yvonne Hedegärd, projekt­ledare för Fokus resursteam.

Att teamet består av vårdpersonal från Sahlgrenska har stor betydelse, tror hon. De har färsk erfarenhet av vården och är inte konsulter som kommer och försvinner.

Yvonne Hedegärd lyfter fram några områden som är centrala att titta på. Arbetsfördelning till exempel, vem som gör vad. Det behöver tydlig­göras på många arbetsplatser. Tidsanvändning är ett annat. 30 procent av arbetstiden går åt till att kontrollera om arbetsuppgifter är utförda eller ej, enligt en undersökning på Chalmers som Yvonne Hedegärd refererar till.

– Det skapar stress och osäkerhet och en känsla av att inte räcka till.

Ett tredje område är dokumentation. I stället för att olika yrkesgrupper dokumenterar var för sig, kan exempelvis en medicinsk sekreterare gå med på ronden och anteckna digitalt åt alla, med valbara sökord.

– Jag har jobbat i vården i 35 år och känt hur alla skruvar dragits åt. Vi har försökt springa allt snabbare men har inte funderat över vilka framgångsfaktorerna är, säger Yvonne Hedegärd.

Nyckeln är att stärka teamarbetet i stället för att arbeta fragmenterat i respektive profession, menar hon. Att jobba smartare, ta till sig digital teknik, jobba proaktivt. Det handlar om kulturer på arbetsplatserna.

Chefen som ville ha hjälp av teamet att rekrytera tio sjuksköterskor för att få ”verksamheten i hamn” fick nej på det. ”Ni kan ändå inte behålla dem, det är det problemet vi måste titta på”, svarade Yvonne Hedegärd, och först då förstod chefen hur ­teamet jobbar.

– Chefer och medarbetare för­söker ofta lösa problem i stunden och hinner sällan lyfta blicken. Det är det vi ska hjälpa till med, säger Yvonne Hedegärd.

Fokus resursteam

Det tvååriga projektet på Sahlgrenskas tre sjukhus startade i mars. Blir resultatet bra kan det permanentas. De åtta i teamet är läkare, sjuk­sköterska, fysio­terapeut, under­sköterska, personal­vetare och chef.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev