Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De utforskar svensk farmaci under en månad

Publicerad: 5 april 2017, 11:07

Svenska farmaceuter rör sig mer ute i egenvården jämfört med amerikanska. Det anser studenter som är på utbyte i Sverige.


– Svenska apotek är mer estetiska och snyggt presenterade, säger Carmen Esch, amerikansk utbytesstudent som tillbringat en vecka i Sverige.

Officiell partnerorganisation för utbytet är Uppsala läns landsting, men i praktiken är det Matts Balgård, klinisk apotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som planerar och sköter om studenternas vistelse här i Sverige.

– Jag bedriver samarbetet halvt om halvt på arbetstid, med min arbetsgivares goda vilja, och resterande tid på fritiden, säger Matts Balgård.

Redan under 90-talet startade dåvarande Apoteksbolaget ett samarbete med Pharmacy college i Memphis vilket innebar att svenska nyutexaminerade apotekare hade möjlighet att åka över Atlanten för att ta del av hur amerikanerna bedrev farmaci och amerikanska studenter i sin tur kunde komma till Sverige och se svensk farmaci. Sedan dess har samarbetet tidvis legat i träda.

År 2007 tog Katarina Nilsson-Sundström upp tråden. Hon arbetade då på receptarieprogrammet på Luleå tekniska universitet, och hade fått stipendium för att besöka Memphis. Hon skötte samarbetet under några år men nu är det alltså Matts Balgård som sedan tre år tillbaka är ansvarig för utbytet.  Men tack vare Katarina Nilsson-Sundström besöker utbytesstudenterna fortfarande Norrbotten och Luleå universitet under sitt Sverigebesök.

– Mitt mål är att ge en bred bild av hur vi bedriver farmaci i Sverige och därför ingår studiebesök på allt från öppenvårdsapotek till industri, Läkemedelsverket, TLV, Giftinformationscentralen och Apotekarsocieteten, säger Matts Balgård.

Dagens Apotek träffar de tre studenterna inne i skuggan på Stadsbiblioteket i Stockholm. Carmen Esch, Jonathan Hartmann och Bethany Babinski läser sitt fjärde år och sista år på apotekarprogrammet på UT i Memphis, Tennessee. Innan studenter i USA påbörjar sin apotekarutbildning måste de läsa två år av förberedande kurser och efter examen ska alla tre läsa ytterligare ett år för att förbereda sig för att jobba kliniskt på sjukhus med farmaci.

Jonathan Hartmann anser att en stor skillnad mellan svenska och amerikanska apotek är att i USA har farmaceuten inte tid att gå utanför disken. I Sverige tycker han att farmaceuterna rör sig mer ute i butiken. Dessutom har ofta apoteken i USA 24 timmars öppet.

– Vi har några framåtsträvande apotek där farmaceuten även gör vissa kliniska undersökningar som till exempel kollar blodtryck, tar halsprov för att se om kunden har streptokocker och tittar i öron och hals. Sedan konsulteras en läkare med fynden och kan utifrån det ställa diagnos. För patienter kommer ofta till apoteket för att det vill veta huruvida de kan köpa receptfria läkemedel eller om de måste besöka en doktor, säger Jonathan Hartmann.

Den amerikanska grundutbildningen är mer klinisk än vad den svenska är. Amerikanska apotekare kan specialisera sig inom olika områden och har då befogenhet att justera doser exempelvis utifrån kinetik vad gäller blodförtunnande läkemedel och endast skicka ett meddelande till doktor att de ändrat dosen.

De tre amerikanska studenterna kommer även att hålla en föreläsning om amerikansk farmaci både på Luleå och Uppsala universitet. Föreläsningen i Luleå är i samarbete med Sveriges Farmaceuter och webbsänds även så att medlemmar i övriga landet har möjlighet att se den.

Om det finns farmaceuter som vill göra utbytet hur går man tillväga då?

– Då kan man kontakta mig via e-mail, matts.balgard@akademiska.se.
Jag ser gärna att personer som åker till Mempis har en tanke med vad de erfarenhetsmässigt vill ta med sig hem från USA och att de har en reflektiv nyfikenhet och medvetenhet, säger Matts Balgård.

Han var själv på utbyte till Memphis i början på 2000-talet och anser att USA ligger längre fram vad gäller farmaceutisk service och omvårdnadstänk.

Vad kan svenska apotek lära sig av amerikanska?

– Redan första året på grundutbildningen i USA får studenterna certifiering för att vaccinera. Det finns utvecklingspotential i Sverige att ha mer vaccinationsverksamhet. Tanken är intressant men innebär en stor politisk process. Som yrkeskår är vi inte redo att axla förskrivaransvar ännu, även om enskilda individer är det.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev