Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De vill få in ordet depot i läkemedelsnamn

Publicerad: 14 februari 2014, 12:20

Tvinga in en depotformulering i nya läkemedelsnamn. Så vill Sveriges läkemedelskommittéer få bort förväxlingsrisken mellan depottabletter och vanliga tabletter.


För inte så länge sedan varnade Läkemedelsverket för risken att förväxla oxikodonpreparat i olika beredningsformer. Oxikodon är ett centralt verkande, starkt smärtlindrande medel från gruppen opioider. De olika beredningsformerna används för olika typer av behandling.

– Det farligaste här är ju att det bli överdosering eller att man tar läkemedel vid fel tillfälle, säger Ellen Vinge, ordförande i Lok, ett nätverk för Sveriges läkemedelskommittéer.

Men problemet med förväxlingsrisker finns även för andra läkemedel som har olika beredningsformer, som exempelvis för läkemedlen tolterodin och venlafaxin.

Och även om dessa läkemedel skulle få en förbättrad och tydligare förpackning skulle förväxlingsrisken finnas kvar för den förskrivande läkaren.

– Man talar ofta om att apoteken eller sjuksköterskorna förväxlar mediciner. Men här kan läkarna också göra en miss. Det kan man se på förskrivningsstatistiken: om det är orimligt stor andel tabletter, när det är depottabletter som är rekommenderat, säger Ellen Vinge.

Därför föreslår Lok att Läkemedelsverket tar tag i frågan och jobbar både nationellt och internationellt för att få in depotformuleringar i nya läkemedelsnamn.

– Vi lyfter frågan nu. Det här kan ta många år innan det går igenom, för läkemedelsnamn är ofta internationella.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev