tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De vill få loss farmaceutiska tjänster från finansieringsfrågan

Publicerad: 6 juli 2016, 13:23

Johan Wallér och Thony Björk gör gemensam sak för farmaceutiska tjänster. Foto: Charlotta Kjellberg

Det går trögt med införande av farmaceutiska tjänster på apoteken i Sverige jämfört med andra länder. Lösningen kan vara att apoteken satsar först.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

– För att vinna något måste man investera, konstaterar veteranen Thony Björk.

Han är numera konsult och har skrivit en rapport om utvecklingen i tio länder europeiska länder och två utomeuropeiska. Rapporten presenterades på onsdagen i Almedalen, och är skriven på uppdrag av Sveriges Apoteksförening.

Den är med sina redogörande exempel tänkt att inspirera till initiativ i Sverige och det handlar om tjänster utöver den vanliga basrådgivningen som alla erbjuder. Den handlar exempelvis om Storbritannien där apoteken erbjuder stöd vid nyinsättning av läkemedel, och uppföljning så att patienter använder ordinerad medicin korrekt, stödprogram för den som slutar röka med mera, och om Norge som har kommit längre än Sverige med att testa tjänster.

– Farmaceutiska tjänster är i sin linda överallt. Men många har kommit betydligt längre än Sverige. Här har det varit trögstartat, säger Thony Björk.

Både han och Apoteksföreningens vd Johan Wallér är eniga om att det beror på att ärendet ständigt stupar på finansieringsfrågan: Vem ska stå för kostnaden?

– Men vi måste börja i rätt ände, och testa om det är nyttigt, säger Johan Wallér, som vill att apoteken och samhället tillsammans tar nya initiativ.

I potten ligger cirka 10 miljarder kronor som samhället kan spara in på minskade kostnader för felaktig användning av läkemedel. Det är samhällets incitament.

För apoteksbranschen handlar det också om andra saker, som att få betalt för rådgivning.

Thony Björk håller med om att investering är vägen fram. Och apoteken måste finna nya vägar att dra in intäkter i och med den ökade användningen av generika som ger sämre intäkter för apoteken.

– Sämre intäkter ger följden att man får mindre tid till rådgivning. Man måste komma bort från marginaltänket och få ersättning för det arbete man lägger ner per kund. På det viset blir apoteken mindre beroende av priset på läkemedel.

Samtidigt visar rapporten att ersättningen som apoteken får ute i Europa inte är särskilt hög för de olika tjänsterna. Det kan handla om 80 norska kronor för att samtala om nyinsättning av läkemedel, 64 danska kronor för en annan tjänst och som mest nämns 28 pund i Storbritannien för att ordentligt gå igenom korrekt läkemedelsanvändning hos patienter som har många ordinerade läkemedel.

Johan Wallér tror inte farmaceutiska tjänster ”kommer att rädda ekonomin för apoteken”.

– Men de lyfter fram professionen. Det är en statushöjare för apoteken. Och det innebär förstås en konkurrensfördel att vara bra på tjänster som skapar förtroende för apoteken. Kunderna kommer dit i dag för att de har förtroende, säger han.

Läs hela rapporten här.

Thonys topp tre

De här länderna tycker Thony Björk är föredömen att låta sig inspireras av:

1, Storbritannien

2, Australien

3, Norge

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev