fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De vill ha lokalvård varje dag

Publicerad: 4 oktober 2012, 08:50

Servicechefen Catrine Gustafsson, till vänster, och vårdenhetschefen Madeleine Polsten är ense om behovet av ökad städning.

Foto: Lars Andersson/Bildbyrån

Patienten kommer först, men då kan städningen bli lidande. Kaffefläcken blir kvar på golvet och toaletten som egentligen behöver städas låses i stället igen. Medan bakterier och virus frodas.


På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har de flesta avdelningar städning fem eller sex dagar i veckan, men på helgerna och på tider då lokalvårdarna inte är i tjänst ska vårdpersonalen hålla efter.

Vem som ska göra vad kan ibland bli lite oklart och diskuteras mellan lokalvårdare och vårdpersonal. Men regeln är att lokalvårdarna tar det som är fast: golv, väggar, handtag, kontakter, handfat, och toaletter. Vårdpersonalen torkar det som är löst och patientnära: stolar, bord, sängar, förklarar Madeleine Polsten, vårdenhetschef på kirurgen.

– Sedan måste vi förstås ta det som uppkommer akut också, spill, kladd och toaletter som blivit smutsiga. Det här vet de flesta inom vården om men ibland blir städningen hängande i luften när annat måste komma före. Eftersom vårdtiderna är så korta kan det bli så att man sparar den patientnära städningen tills man slutstädar. Patienterna ska ju rotera snabbt så vi måste förstås prioritera, säger Madeleine Polsten.

Att vårdpersonalen inte riktigt hinner förstår servicechefen Catrine Gustafsson.

– Vårdpersonalen måste ju prioritera patienterna framför städningen. Både vi på städ och de inom vårdhygien skulle helst se att vi hade städning på sjukhuset sju dagar i veckan, säger hon.

Hon får medhåll av Madeleine Polsten, vårdenhetschef på kirurgen.

– Det skulle förbättra vårdhygienen och minska risken för nya VRE-utbrott. Vi hade ett sådant i somras och det kostade mycket pengar. Att satsa på städningen skulle betala sig och vara värt varenda krona.

Ett förslag från sjukvårdspersonalen, med krav på daglig städning, ligger nu hos landstingsledningen.

Att vårdpersonalen ska ta så stort ansvar för städning är slöseri med resurser, tycker Catrine Gustafsson.

– Det vore bättre om lokalvårdarna, som har kompetens, gör detta. Vi har väl utprövade städmetoder och personalen har utbildning på området. Vårdpersonalen använder ibland fel kemikalier och fel metoder när de städar. Något som kan leda till att bakterierna ligger kvar och att golv och andra ytor felbehandlas.

Både Madeleine Polsten och Catrine Gustafsson hoppas nu att landstingsledningen beslutar att öka städ­insatserna på sjukhuset.

Relaterat material

Få landsting klarar kraven för städningen

Så städas ditt landsting

Vårdpersonal förväntas hålla rent – men hinner inte

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev