Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

De yngsta mammorna klarar förlossning bäst

Publicerad: 22 november 2002, 14:32

Tonåringar har okomplicerade graviditeter och förlossningar. De flesta föder utan kejsarsnitt, sugklocka eller andra hjälpmedel, visar en granskning av 41000 födslar i Malmö. Där föder fler än 100 tonårsmammor barn varje år.


- Människan tycks bäst rustad att föda barn i unga år, säger specialistläkare Johan Molin vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.  Han har i samarbete med barnmorskan Agneta Dalquist och chefsöverläkare Sven Montan jämfört graviditet och förlossning för kvinnor i olika åldrar och med olika sociala och ekonomiska förhållanden.

De har med hjälp av kvinnoklinikens eget informationssystem granskat samtliga 41000 födslar efter januari 1990. Resultaten vänder upp och ned på gamla uppfattningar om att tonårsgraviditeter innebär en ökad risk för både mor och barn.  Varje kvartal blir ett 30-tal mammor under 20 år förlösta i Malmö. Antalet är ganska konstant över åren. Eftersom barnafödandet ökar totalt innebär det att andelen tonårsmammor under de 13 undersökta åren har sjunkit något, från 3,5 till 3 procent.  Malmö är en segregerad stad, vilket märks i födelsestatistiken. I de välmående områdena Ribersborg och västerut mot Limhamn är andelen tonårsmammor 0,2 per 100 tonåringar och år. I de invandrartäta stadsdelarna Möllevången och Rosengård tillkommer årligen fyra mammor per 100 tonåringar.  Färre klipp och bristningar  Den första graviditeten och förlossningen är alltid mer komplicerad, med fler fall av havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och andra komplikationer.  - Tonåringarna i vår studie har färre riskgraviditeter och färre komplikationer under förlossningen än mammor i övriga åldrar, berättar Johan Molin.  Dagens förstföderskor föder ofta senare än beräknat, vilket kan bero på stress eller rädsla för förlossningen. Men tonåringarna går inte över tiden. De unga kvinnorna från Rosengård har också mer okomplicerade förlossningar. Nio av tio av de unga mammorna i Malmöstudien föder utan kejsarsnitt, sugklocka eller andra hjälpmedel, jämfört med åtta av tio i 25-35-årsåldern. Bland 40-åringarna är det bara sex av tio som föder spontant.  - Vi ser också att tonåringarna är mindre utsatta för dropp på grund av värksvaghet eller klipp i mellangården, perineum, vid utdrivningsskedet. De får överlägset minst sfinkterrupturer, det vill säga bristningar i ändtarmen, berättar Johan Molin.  Han tror att en förklaring kan vara att mammorna från Rosengård är vana vid att de inte kan påverka något själva, medan välutbildade svenskfödda kvinnor kan komma till förlossningen med detaljplaner i 40 punkter.  Studien visar dock en viss överdödlighet bland tonårsmammornas nyfödda. Samtliga döda nyfödda avled innan värkarbetet startade.  - Barnen avled till följd av missbildningar eller tillväxthämningar, berättar Johan Molin.

Carin Mannberg-Zackari

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev