Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debatt: Barn med fetma tas inte emot

Publicerad: 13 september 2013, 07:09

Barn med fetma tas inte emot på flera sjukhus i Sverige. Läkare och forskare protesterar på DN Debatt.


Det är medlemmar från styrgruppen i det nationella kvalitetsregistret för behandling av barnfetma, Boris, som gemensamt står bakom en debattartikel som är starkt kritisk till hur vården hanterar barn med fetma.

Medan vården är väl utbyggd och högklassig inom barnsjukvård på många sätt, så finns ett undantag, skriver de: vården för barn med fetma.  Hela 29 procent (10 av 35) av svenska barnkliniker tar inte emot remisser för behandling av fetma , skriver debattörerna med professor Claude Marcus i spetsen.  Till och med ett av Sveriges universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, stänger dörren helt för barn med fetma.

Boris läkare och forskare anser att förhållningssättet är djupt oansvarigt och hävdar att en anledning till att dessa barn förbises är att fetma är en klassfråga.  Det är främst barn till familjer låg utbildning och låg inkomst, inte sällan med utländsk bakgrund, som utvecklar fetma , konstaterar artikelförfattarna.  I den svenska sjukvården är det den som skriker högst som får mest och de stora patientföreningarna har makt i Sjukvårds-Sverige .

Debattförfattarna påpekar att fetma redan i dag kostar mellan 25 och 35 miljarder kronor per år i Sverige och att det därmed finns ekonomiska skäl att sätta in behandling i tid, det vill säga i barndomen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev