Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debatt om abortvägran i riksdagen

Publicerad: 18 mars 2014, 10:37

Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som inte vill utföra aborter har nu nått riksdagen och kommer att tas upp i en interpellationsdebatt.


Barnmorskan Ellinor Grimmark har anmält Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset i Eksjö och Värnamo sjukhus till diskrimineringsombudsmannen. Detta på grund av att de inte velat anställa henne när hon berättat att hon inte utför aborter av samvetsskäl. Nu har Sverigedemokraternas riksdagsledamot Julia Kronlid tagit upp fallet i en interpellation till socialminister Göran Hägglund (KD).

I interpellationen tar Julia Kronlid upp Europarådets resolution 1763 om rätten till samvetsfrihet för vårdpersonal. Enligt resolutionen ska vårdpersonal som av samvetsskäl inte vill delta i aborter eller dödshjälp ha rätt att avstå från att delta. Sverigedemokraterna vill att Sverige ska införa en samvetsklausul för vårdpersonal liknande den som finns i Norge.

Frågan som Göran Hägglund ombeds svara på i interpellationen är  vad avser socialministern att göra för att garantera rätten till samvetsfrihet för svensk sjukvårdspersonal i enlighet med resolution 1763? . Den 8 april ska Göran Hägglund ge sitt svar i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Relaterat material

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev