Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debattör: Skrota förslaget till patientlag

Publicerad: 16 augusti 2013, 06:14

Foto: Roger Lundholm/ Skånes universitetssjukhus.

Om förslaget till en ny patientlag blir verklighet ökar skillnaderna i tillgång till vård. Och staten visar att det är okej, enligt en debattartikel.


Katarina Hamberg, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet, skräder inte orden på fredagens DN Debatt. Hon går hårt åt Patientmaktsutredningens förslag och anser att förslaget bör förkastas.

”I stället för att aktivt försöka lägga förslag som minskar ojämlikheten i vården abdikerar utredningen i okunnighet och sjunger en slagdänga om fritt vårdval. Sjukvårdens ansvar minskar och läggs på patienten.”

Okunnigheten, anser Katarina Hamberg, gäller såväl de geografiska skillnaderna i landet, som betydelsen av patientens livsvillkor, kön, etnicitet, sexuell läggning, ålder, utbildning, arbete och ekonomi.

”Genom att bortse från etablerad kunskap … försöker utredningen framställa fritt vårdval som om det vore en åtgärd för större jämlikhet”, skriver hon och konstaterar att för patienter i glesbygd, med långa avstånd och brist på alternativ, blir valfriheten en chimär.

Dessutom anser Katarina Hamberg att utredningen brister stort i kunskap om ojämlikheter i sjukvården mellan könen. ”Mycket litet sägs i utredningen om jämställdhet mellan kvinnor och män i sjukvården – utöver att förslagen inte bedöms påverka den. Med detta verkar utredarna nöjda”, konstaterar hon.  Att utredningens betoning på patientcentrering och individualiserad information indirekt skulle kunna leda till att utjämna orättvisor ifrågasätter debattören. Utredningen förklarar heller inte hur det skulle gå till, enligt Katarina Hamberg.  ”I stället torgförs förvirrat tyckande om kvinnors och mäns vårdbehov som ”helt saknar vetenskaplig förankring…”.

Professorn anser att förslaget bör förkastas helt och hållet och att en ny utredning bör tillsättas.

Relaterat material

Mer tillsyn ska få bukt med skillnader 

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev