Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debattörer oense om ansvar för fortbildning

Publicerad: 14 mars 2012, 15:12

Tobias Smedberg, moderator, Lise-Lotte Risö Bergerlind, Södra Älvsborgs Sjukhus, Lars-Erik Holm, Socialstyrelsen, Anders Blanck, LIF, Eva Engström, Sveriges läkarförbund och Göran Stiernstedt, SKL.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Ökad tydlighet och starkare incitament kan behövas för att uppmuntra till fortbildning hos läkare, menade debattörer vid Läkarförbundets fortbildningskonferens.


Att skriva in fortbildning i verksamhetsplanen är ett sätt. Men lön kan vara den morot som behövs för att se till att läkare får och tar sig tid till fortbildning. Det framhöll Lise-Lotte Risö Bergerlind, processchef på Södra Älvsborgs Sjukhus, som deltog i en debatt, som var sista punkten för Läkarförbundets fortbildningskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Genom att baka in fortbildning som ett lönekriterium och som en del av verksamhetsplanen kan det göra nytta. Generellt är vi fega i Sverige att använda lön som ett sätt att utveckla verksamheten, sade hon.

Debattörerna var inte överens om var ansvaret för läkares fortbildning egentligen ska ligga någonstans. Enligt Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, är ansvaret främst professionens och arbetsgivarens.

– Men skulle Socialstyrelsen se att bristen på fortbildning får konsekvenser för patientsäkerheten måste vi fundera på om vi bör engagera oss mer i frågan, sade han.

Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skulle välkomna ett arbete där läkares fortbildning hamnar i fokus. I en tid då allt fler verksamheter satt i gång med produktionsplanering tror han att lösningen är att produktionsplanera även för fortbildning. Arbetet bör dock ske lokalt, menade han.

Eva Engström, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation, insisterade dock på en nationell reglering. Hon saknar en struktur för fortbildning och efterfrågade en större tydlighet.

– Vi måste sätta ett tydligt värde på fortbildning och det måste finnas förväntningar på att läkare fortbildar sig. Fortbildning måste också få kosta.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev