Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debattörer riktar hård kritik mot råd om ökat solande

Publicerad: 12 maj 2009, 12:37

Debattörer riktar hård kritik mot råd om ökat solande

Foto: Foto: Photos.com

Forskarna som uppmanar till mycket solande för att öka produktionen av D-vitamin anklagas för att agera ”oetiskt och ovetenskapligt”.


Tidigare i vår rapporterade Dagens Medicin om en stor svensk studie som tyder på att mycket solande ökar produktionen av D-vitamin och minskar risken för att drabbas av blodpropp. Enligt Pelle Lindqvist, docent och överläkare vid kvinnokliniken i Huddinge, och Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund, finns det anledning att uppmana människor att tillbringa mer tid ute i solen.

Nu får forskarna mothugg. Kritiken kommer från Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, Ann-Louise Ekborg, generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten och Bengt Westermark, professor och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Att uppmana människor att sola mer och utsätta sig för cancerogen UV-strålning är både ovetenskapligt och oetiskt , skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Lars-Erik Holm, Ann-Louise Ekborg och Bengt Westermark hänvisar till statistik som visar att omkring 40 000 personer i Sverige drabbas av hudcancer varje år. UV-strålning beräknas vara orsaken i minst 80 procent av fallen, enligt världshälsoorganisationen WHO. Därför vill författarna till debattartikeln uppmana till försiktighet även i fortsättningen.

När det gäller D-vitamin anser de att normal utevistelse och vitaminberikad mat under vinterhalvåret räcker för att få i sig tillräckliga mängder.

Relaterat material

Mycket sol minskar propprisk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev