Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debut för systertidning i Slovenien

Publicerad: 11 februari 2009, 13:12

Debut för systertidning i Slovenien

Den slovenske hälso- och sjukvårdsministern hamnade i hetluften när Dagens Medicins nya systertidning, Medicina Danes, lanserades i Slovenien. Det är det sjunde landet där det finns en nyhetstidning efter Dagens Medicinkonceptet.


- I Slovenien sker den mesta av diskussionen om vad som händer i sjukvården i dag bakom stängda dörrar. Det ska Medicina Danes ändra på, säger tidningens chefredaktör Lucija Petavs.

Över 200 läkare och andra beslutsfattare från hälso- och sjukvården hade kommit till premiärfesten på slottet i Ljubljana den 4 februari för att spana in den första utgåvan och för att höra Lucija Petavs och hennes kollega Peter Frankl intervjua den nyutnämnde hälso- och sjukvårdsministern Borut Miklavcics.

Ministern, som också förekommer i en längre intervju i premiärnumret, har utlovat reformer av det slovenska sjukvårdssystemet, och erbjöd dialog och samarbete med sjukvården och läkarna. Men i gengäld krävde han att läkarna tar sin del av ansvaret och bromsar den dramatiska kostnadsökning som plågar den slovenska sjukvården.

Medicina Danes ges ut varannan vecka. Tidningen finansieras med prenumerationer och annonser och har Sloveniens 7 000 läkare, farmaceuter och tandläkare som målgrupp.

Lucija Petavs utlovar fakta och analyser, "så att politiker och andra beslutsfattare kan basera sina beslut på verkligheten i stället för på myter". Bland annat ska reportrarna gräva i den omfattande korruptionen i sjukvården, där patienter betalar under bordet för att få gå före i kön.

I dag har Dagens Medicin systertidningar i Danmark, Finland, Norge, Polen, Estland och Slovenien.

Marion Hannerup

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev