Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Debutant kopplade greppet i EKG-SM

Publicerad: 19 januari 2011, 18:39

Nybörjartur eller skicklighet? Det får framtiden utvisa för Linda Sundkvist som tävlade för första gången i SM i EKG och vann sin klass.


– Oj, jag prövade att tävla mest på skoj och för att testa mig själv. Men nu känner jag kniven på strupen och får ta det här lite mer seriöst, säger Linda Sundkvist halvt på skämt, när Dagens Medicin ringer för att gratulera till segern i den första delomgången i SM i EKG-tolkning 2011.

Hon är lite trött efter att ha jobbat natt vid hjärtintensiven på Mälarsjukhuset i Eskils­tuna, där hon arbetar som sjuksköterska.

Oddsen för att hon ska klara sig bra i fortsättningen är dock goda – EKG-tolkning är vardag för Linda Sundkvist. På Mälarsjukhusets hjärtintensivavdelning är det sjuksköterskorna som tolkar alla inkommande ambulans-EKG och bedömer om patien­ten ska köras direkt till hjärt­intensiven.
Linda Sundkvist tävlar i klassen för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

I klassen för specialister i kardiologi­ och klinisk fysiologi­ vann Jens Olsson, kardiolog på Södersjuk­husets arytmisektion,­ den första omgången. Hans kollegor på Söder­sjukhuset i Stockholm har utmärkt sig i tidi­gare års tävlingar med många del­segrar, men har aldrig vunnit hela tävlingen.

– Vi är många som gillar att tävla här. Jag är med för tredje året i rad, men har aldrig varit i närheten av att vinna, säger Jens Olsson.

I klassen för övriga läkare, AT-läkare och medicinstudenter vann Martin Johansson, ST-läkare i intern­medicin vid Lindesbergs lasa­rett.

– Jag var med i täv­lingen när jag var AT-läkare, och ville testa om jag lyckades bättre nu med lite mer erfaren­het. Och uppenbarligen är svaret ja.

SM i EKG pågår i fem delomgångar. Vinner gör den som har de bästa sammanlagda resultaten i sin klass. Pristagarna presenteras den 4 maj i Dagens Medicin och prisutdelningen sker dagen därpå under Kardiovaskulära vårmötet i Örebro.

I år firar SM i EKG sitt femårsjubileum. Tävlingen sponsras av Sanofiaventis och Sophiahemmets högskola.

Vill du också tävla?

Länk till ekgsm.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News