Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

December farligast vid hjärtinfarkt

Publicerad: 5 oktober 2005, 07:47

Trots likvärdig behandling av hjärtinfarkt under årets alla månader avled signifikant fler av en grupp patienter som drabbades under december, visar en amerikansk studie.


Tidigare studier har visat att patienter som läggs in på sjukhus på grund av akut hjärtinfarkt i december månad drabbas värre i efterförloppet, jämfört med dem som insjuknar andra månader på året. Det har bland annat diskuterats om detta kan bero på minskad användning av evidensbaserade behandlingsmetoder under de många helgdagar som infaller under månaden.

Forskarna vid Duke University Medical Center, Durham, och Mayo Clinic, Rochester, USA, genomförde en observationsstudie med 127 959 patienter över 65 år som lades in på sjukhus med akut hjärtinfarkt under en tvåårsperiod. Forskarna granskade bland annat användningen av acetylsalislsyra, betablockerare, trombolysbehandling, ballongvidgning, och 30-dagarsmortalitet bland deltagarna.

Efter justering för olika faktorer i patientmaterialet, läkarnas kunskaper och sjukhusens kapacitet visade det sig att användningen av evidensbaserade behandlingsmetoder inte var lägre under december månad, jämfört med andra månader på året. Däremot såg forskarna att den relativa risken för patienterna att avlida inom 30 dagar var 7 procent högre bland dem som kom till sjukhus under december månad, jämfört med dem som kom dit andra månader.

Forskarna anser att resultaten belyser behovet av forskning för att förklara detta fenomen, samt ytterligare insatser för att bibehålla nivån på behandlingsinsatserna även under perioder då många är lediga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev