tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Deklaration om global hälsa på gång

Publicerad: 4 april 2013, 09:37

Läkaresällskapets konferens Global health –beyond 2015 bjöd på både gammalt och nytt.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Peter Friberg, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, inledde konferensen med att berätta att den bland annat skulle mynna ut i The Stockholm Declaration of Global Health, som sedan ska publiceras i The Lancet.

Den namnkunniga tidskriftens chefredaktör Richard Horton, en av dagens moderatorer, tog sedan över rampljuset och förklarade att det här inte var ännu en konferens med bara beslutsfattare bland andra: Det här är ett offentligt samtal.

Sedan lanserades konferensens hashtag på Twitter: #GH2015.

Efter det togs scenen över av Hans Rosling, professor vid Karolinska institutet. Med en sedvanligt humoristisk presentation av olika aspekter av global hälsa och dess utveckling över tid lät han statistiken dansa över ett antal Power Point-slides och konstaterade bland annat att p-piller borde vara en mänskig rättighet, till skillnad från höftledsoperationer.

Det har blivit bättre, sammanfattade Hans Rosling, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, speciellt när det kommer till smittsamma sjukdomar. På en fråga från publiken svarade han att några av de bästa medicinerna, utöver vacciner, är ökad läskunnighet hos kvinnor samt elektricitet.

Samtidigt, fortsatte han, är det den utvecklade världens ansvar att bli mer resurssnål, effektiv och miljövänlig.

– Don’t ask others to handwash their sheets and stay out of school so you can do nothing.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev